KRAŤKOVÁ, Jindřiška. Soukromé doučování s důrazem na jazykové vzdělávání v České republice, na Slovensku a v Rakousku. Auspicia. České Budějovice: VŠERS, XIV, č. 2, s. 197-207. ISSN 1214-4967. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Soukromé doučování s důrazem na jazykové vzdělávání v České republice, na Slovensku a v Rakousku
Název anglicky Private Extra Lessons, Focused on Language Education in the Czech republic, Slovakia and Austria
Autoři KRAŤKOVÁ, Jindřiška.
Vydání Auspicia, České Budějovice, VŠERS, 2017, 1214-4967.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky soukromé doučování; jazykové vzdělávání; Česká republika; Slovensko; Rakousko
Klíčová slova anglicky Private Extra Lessons; Language Education; the Czech republic; Slovakia; Austria
Štítky ERIH, KCJ9, RIV17
Změnil Změnila: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Změněno: 17. 4. 2018 14:34.
Anotace
Příspěvek si klade za úkol zjistit základní informace o soukromém doučování v České republice, na Slovensku a v Rakousku, o jeho existenci vedle hlavního vzdělávacího proudu, důvodech jeho vzniku (nedostatečná funkce hlavního vzdělávacího proudu či jako prostředek nástavby – např. příprava na mezinárodně uznávané zkoušky), zda je jeho existence legislativně ošetřena, jaký přístup má stát ke stínovému vzdělávaní (např. podpora, ignorace či jeho zakázání). Zkoumán je rovněž sociální status vyučujících, jejich zapojení a jejich možných pohnutek do soukromého doučování. Práce se soustředí nejen na poskytovatele, ale i klienty sektoru soukromého vzdělávání.
Anotace anglicky
The objective of the paper is to find the basic information about private extra lessons in the Czech Republic, Slovakia and Austria and its occurence in the relation to the mainstream education, the reasons for its occurrence (insufficient functioning of the mainstream education or as a means of follow-up study, such as training preparation for internationally recognised language exams); whether its existence is founded in law, the approach the state takes to shadow education (support, disregard or ban). In addition, it also explores the social status of educators, their involvement and their motives  for being interested in private extra lessons. The paper focus not only to providers but also to the clients of the private education sector.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 12:23