HOP Hotelový provoz

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zima 2016
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Roman Švec, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Roman Švec, Ph.D.
Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dodavatelské pracoviště: Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
HOP/S01: St 8:00–9:30 B5, R. Švec
Předpoklady
FORMA(P)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/40, pouze zareg.: 0/40
Cíle předmětu opírající se o výstupy z učení
Cílem předmětu je získání odborných znalostí a praktických dovedností v oblasti provozu a řízení hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Studentům budou objasněny role jednotlivých úseků hotelové provozu, popsáno jejich materiální a technické zabezpečení a vysvětleny základní postupy práce zaměstnanců těchto úseků. Dále kurz poskytne základní znalosti z oblasti potravinářství, kuchyňské technologie, přípravy a realizace společenských akcí v ubytovacích zařízeních.
Po absolvování předmětu student:
• bude znát základní pravidla provozu hotelů a dalších ubytovacích zařízení
• bude schopen popsat provozní úseky hotelu a jejich provozní zázemí
• bude mít přehled o pracovních náplních jednotlivých pozic provozních zaměstnanců
• dokáže analyzovat jednotlivé provozní procesy popř. tyto procesy inovovat
• bude mít přehled o základních technologických úpravách potravin
• bude mít základní znalosti v oblasti potravinářské výroby
Osnova
  • 1. Managing and organization of accommodation facilities
  • 2. Accommodation second section of establishments - Reception
  • 3. The accommodation section of accommodation facilities - lobby and housekkeping
  • 4. F & B section of hotel operations - manufacturing part
  • 5. F & Bsection of hotel operations - working tools and equipment parts
  • 6. F & B of hotel operations - sales portion
  • 7. Eating seventh section of hotel operations - food and drinks in gastronomy  
  • 8. Technical Department of hotel operation
  • 9. Commercial-Economic Section of hotel operation
  • 10. Economic and Commercial section of hotel operations
  • 11. Other services in hotels
  • 12. Green Management in hotel operation
  • 13. hotel operations Marketing
Literatura
    povinná literatura
  • Náhradní obsah: BERÁNEK, J. Moderní řízení hotelového provozu. 5. zcela přepracované vydání. Praha: MAG Consulting, 2013.338 s. ISBN 978-80-86724-45-4.
    doporučená literatura
  • Jakubíková, D. 2009. Marketing v cestovním ruchu. 1. vyd. Praha : Grada, 288 s. ISBN 978-80-247-3247-3.
  • ČSN 18 513 Služby cestovního ruchu - Hotely a ostatní kategorie turistického ubytování – Terminologie.
  • ČSN 76 1110 Služby cestovního ruchu - Klasifikace ubytovacích zařízení - Kategorie hotel, hotel garni, penzion a motel.
  • Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR 2013 – 2015
  • JHA, S.M. Hotel Marketing. New Delhi: Himalaya Publishing House, 2010, 333 s. ISBN 978-93-5024-348-0. info
Organizační formy výuky
seminář
Komplexní výukové metody
skupinová výuka - kooperace
projektová výuka
brainstorming
kritické myšlení
výuka podporovaná multimediálními technologiemi
Studijní zátěž
AktivitaPočet hodin za semestr
Prezenční formaKombinovaná forma
Aktivní práce na zadaných úkolech v seminářích10 
Práce na týmovém projektu16 
Účast na semináři/cvičeních/tutoriálu/exkurzi26 
Celkem:520
Metody hodnocení a jejich poměr
projekt - semestrální 70 %
projekt - skupinový
Podmínky testu
Klasifikační stupnice:

• Semestrální projekt 0-70 bodů

• Aktivní práce na zadaných úkolech v~seminářích 0 - 30 bodů

Student musí k~úspěšnému zakončení předmětu splnit minimálně 70 bodů.

Informace učitele
Účast na výuce ve všech formách řeší samostatná vnitřní norma VŠTE (Evidence docházky studentů na VŠTE). Pro studenty prezenční formy studia je na kontaktní výuce, tj. vše kromě přednášek, povinná 70% účast.

Attendance in lessons is defined in a separate internal standard of ITB (Evidence of attendance of students at ITB). It is compulsory, except of the lectures, for full-time students to attend 70 % lesson of the subjet in a semester.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, zima 2015, léto 2018, léto 2019, léto 2021.