HOP Hotelový provoz

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
léto 2015
Rozsah
0/2. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Roman Švec, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Roman Švec, Ph.D.
Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dodavatelské pracoviště: Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
HOP/S01: Čt 14:50–16:20 A7, R. Švec
HOP/S02: Čt 16:30–18:00 A7, R. Švec
Předpoklady
FORMA(P)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 90 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/90, pouze zareg.: 0/90
Cíle předmětu opírající se o výstupy z učení
Cílem předmětu je získání odborných znalostí a praktických dovedností v oblasti provozu a řízení hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Studentům budou objasněny role jednotlivých úseků hotelové provozu, popsáno jejich materiální a technické zabezpečení a vysvětleny základní postupy práce zaměstnanců těchto úseků. Dále kurz poskytne základní znalosti z oblasti potravinářství, kuchyňské technologie, přípravy a realizace společenských akcí v ubytovacích zařízeních.
Po absolvování předmětu student:
• bude znát základní pravidla provozu hotelů a dalších ubytovacích zařízení
• bude schopen popsat provozní úseky hotelu a jejich provozní zázemí
• bude mít přehled o pracovních náplních jednotlivých pozic provozních zaměstnanců
• dokáže analyzovat jednotlivé provozní procesy popř. tyto procesy inovovat
• bude mít přehled o základních technologických úpravách potravin
• bude mít základní znalosti v oblasti potravinářské výroby
Osnova
  • 1. Řízení a organizace ubytovacích zařízení
  • 2. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení - recepce
  • 3. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení – hotelová hala a housekkeping
  • 4. Stravovací úsek hotelového provozu - výrobní část
  • 5. Stravovací úsek hotelového provozu - pracovní nástroje a zařízení výrobní části
  • 6. Stravovací úsek hotelového provozu - odbytová část
  • 7. Stravovací úsek hotelového provozu - potraviny a nápoje v gastronomii
  • 8. Technický úsek hotelového provozu
  • 9. Technický úsek hotelového provozu
  • 10. Ekonomický a obchodní úsek hotelového provozu
  • 11. Marketing a prodej v hotelovém provozu
  • 12. Personální úsek hotelového provozu
  • 13. Green management v hotelovém provozu
Literatura
    povinná literatura
  • Jakubíková, D. 2009. Marketing v cestovním ruchu. 1. vyd. Praha : Grada, 288 s. ISBN 978-80-247-3247-3.
    doporučená literatura
  • Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR 2013 – 2015
  • ČSN 18 513 Služby cestovního ruchu - Hotely a ostatní kategorie turistického ubytování – Terminologie.
  • ČSN 76 1110 Služby cestovního ruchu - Klasifikace ubytovacích zařízení - Kategorie hotel, hotel garni, penzion a motel.
  • JHA, S.M. Hotel Marketing. New Delhi: Himalaya Publishing House, 2010, 333 s. ISBN 978-93-5024-348-0. info
  • HESKOVÁ, M a KOL. Cestovní ruch pro vyšší odborné a vysoké školy. Praha: Fortuna, 2006, 223 s. ISBN 80-7168-948-3. info
Organizační formy výuky
seminář
Komplexní výukové metody
skupinová výuka - kooperace
projektová výuka
brainstorming
kritické myšlení
výuka podporovaná multimediálními technologiemi
Studijní zátěž
AktivitaPočet hodin za semestr
Prezenční formaKombinovaná forma
Aktivní práce na zadaných úkolech v seminářích10 
Práce na týmovém projektu16 
Účast na semináři/cvičeních/tutoriálu/exkurzi26 
Celkem:520
Metody hodnocení a jejich poměr
projekt - semestrální 70 %
aktivní práce na zadaných úkolech v~seminářích 30 %
Podmínky testu
Klasifikační stupnice:

• Semestrální projekt 0-70 bodů

• Aktivní práce na zadaných úkolech v~seminářích 0 - 30 bodů

Student musí k~úspěšnému zakončení předmětu splnit minimálně 70 bodů.

Informace učitele
Účast na výuce ve všech formách řeší samostatná vnitřní norma VŠTE (Evidence docházky studentů na VŠTE). Pro studenty prezenční formy studia je na kontaktní výuce, tj. vše kromě přednášek, povinná 70% účast.

Attendance in lessons is defined in a separate internal standard of ITB (Evidence of attendance of students at ITB). It is compulsory, except of the lectures, for full-time students to attend 70 % lesson of the subjet in a semester.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, léto 2018, léto 2019, léto 2021.