HOP Hotelový provoz

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
léto 2018
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Roman Švec, Ph.D. (cvičící)
doc. et doc. PaedDr. Mgr. Zdeněk Caha, Ph.D., MBA, MSc. (pomocník)
Garance
Ing. Roman Švec, Ph.D.
Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dodavatelské pracoviště: Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
HOP/S01: Po 9:40–11:10 A1, R. Švec
Předpoklady
FORMA(P)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/40, pouze zareg.: 0/40
Cíle předmětu opírající se o výstupy z učení
Cílem předmětu je získání odborných znalostí a praktických dovedností v oblasti provozu a řízení hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Studentům budou objasněny role jednotlivých úseků hotelové provozu, popsáno jejich materiální a technické zabezpečení a vysvětleny základní postupy práce zaměstnanců těchto úseků. Dále kurz poskytne základní znalosti z oblasti potravinářství, kuchyňské technologie, přípravy a realizace společenských akcí v ubytovacích zařízeních.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu student: • bude znát základní pravidla provozu hotelů a dalších ubytovacích zařízení • bude schopen popsat provozní úseky hotelu a jejich provozní zázemí • bude mít přehled o pracovních náplních jednotlivých pozic provozních zaměstnanců • dokáže analyzovat jednotlivé provozní procesy popř. tyto procesy inovovat • bude mít přehled o základních technologických úpravách potravin • bude mít základní znalosti v oblasti potravinářské výroby
Osnova
  • 1. Řízení a organizace ubytovacích zařízení.
  • 2. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení - recepce.
  • 3. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení – hotelová hala a housekkeping.
  • 4. Stravovací úsek hotelového provozu - výrobní část.
  • 5. Stravovací úsek hotelového provozu - pracovní nástroje a zařízení výrobní části.
  • 6. Stravovací úsek hotelového provozu - odbytová část.
  • 7. Stravovací úsek hotelového provozu - potraviny a nápoje v gastronomii.
  • 8. Technický úsek hotelového provozu.
  • 9. Technický úsek hotelového provozu.
  • 10. Ekonomický a obchodní úsek hotelového provozu.
  • 11. Marketing a prodej v hotelovém provozu.
  • 12. Personální úsek hotelového provozu.
  • 13. Green management v hotelovém provozu
Literatura
    povinná literatura
  • KŘÍŽEK, F., NEUFUS,J. Moderní hotelový management 2., aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4835-1.
  • ČSN 76 1110 Služby cestovního ruchu - Klasifikace ubytovacích zařízení - Kategorie hotel, hotel garni, penzion a motel
  • BERÁNEK, J. Moderní řízení hotelového provozu. Praha: Mag Consulting, 2013. ISBN 978-80-86724-45-4.
Organizační formy výuky
seminář
Komplexní výukové metody
skupinová výuka - kooperace
brainstorming
samostatná práce – individuální nebo individualizovaná činnost
Studijní zátěž
AktivitaPočet hodin za semestr
Prezenční formaKombinovaná forma
Příprava na seminář, cvičení, tutoriál26 
semestrální projekt26 
Celkem:520
Metody hodnocení a jejich poměr
projekt - semestrální 70 %
konzultace 30 %
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, zima 2015, zima 2016, léto 2019, léto 2021.