ANTOŠ, Karel. EXPERIMENTÁLNÍ PŘÍSTUP PŘI VYUČOVÁNÍ STŘEDOŠKOLSKÉ MATEMATIKY. Mladá veda. Prešov: Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o., roč. 5, č. 8, s. 6-15. ISSN 1339-3189. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název EXPERIMENTÁLNÍ PŘÍSTUP PŘI VYUČOVÁNÍ STŘEDOŠKOLSKÉ MATEMATIKY
Název anglicky EXPERIMENTAL APPROACH IN TEACHING HIGH SCHOOL MATHEMATICS
Autoři ANTOŠ, Karel.
Vydání Mladá veda, Prešov, Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o. 2017, 1339-3189.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10101 Pure mathematics
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky Experimentování; problém; strategie; posloupnost; přirozená čísla; hypotéza
Klíčová slova anglicky Experimentation; problem; strategy; sequence; natural numbers; hypothesis
Štítky ERIH, RIV17, SOK_a
Změnil Změnila: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Změněno: 18. 4. 2018 08:25.
Anotace
Experimentování je důležitou metodou při zkoumání různých problémů v celé řadě přírodovědných disciplín. V matematice je můžeme využít, když před námi stojí nějaký nový problém, ke kterému dosud neznáme nějaký obvyklý postup řešení, nebo nevíme, jestli ten problém vůbec řešení má. Ve školské matematice se žáci mohou s experimentováním seznamovat tak, že pomocí něj sami mohou novou látku objevovat a tím se stát spolutvůrci vyučovacího procesu. Činnost učitele tkví ve výběru a sestavení potřebných učebních úkolů, a postupně by měl umět přiměřeně zvyšovat složitost řešených problémových úkolů. Učitel musí kontrolovat celý průběh práce, napomáhat žákům, když si nebudou vědět rady či se odkloní od správného řešení, musí ověřovat výsledky a organizovat jejich hodnocení. Úkoly použité při experimentální metodě mohou být různě dlouhé, časově náročné i obtížné, vždy s ohledem na schopnosti žáků. Využití experimentální metody je zde demonstrováno na řešení několika problémů, vhodných k zařazení do výuky středoškolské matematiky.
Anotace anglicky
Experimentation is an important method in exploring various issues across a range of science disciplines. In mathematics, we can use them when there is a new problem ahead of us, to which we do not yet know some common practice, or we do not know if the problem has solution at all. In school mathematics, pupils can learn about experimentation by using them to discover the new substance themselves and thus to become co-authors of the teaching process. The teacher's activity lies in choosing and compiling the necessary learning tasks, and should gradually improve the complexity of the problem solving. The teacher has to check the whole course of the work, help the pupils, when they do not know the advice or deviate from the right solution, has to verify the results and organize their evaluation. The tasks used in the experimental method can be different, time consuming and difficult, always with respect to the pupils' abilities. The use of the experimental method is demonstrated here to solve several problems suitable for inclusion in secondary school mathematics.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:16