TURINSKÁ, Libuše. Large Classes in Teaching ESL - Case Study. Lingua Viva. České Budějovice: Katedry jazyků Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, roč. XIII., č. 24, s. 34-41. ISSN 2336-8136. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Large Classes in Teaching ESL - Case Study
Název česky Velké Třídy ve Výuce ESL - případová studie
Autoři TURINSKÁ, Libuše.
Vydání Lingua Viva, České Budějovice, Katedry jazyků Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, 2017, 2336-8136.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky ESL; velikost třídy; malé a velké třídy; STT (doba promluvy studenta); TTT (doba promluvy učitele)
Klíčová slova anglicky ESL; class size; small and large classes; STT (Student Talking Time); TTT (Teacher Talking Time)
Štítky AJP_2, ERIH, KCJ1, RIV17
Změnil Změnila: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Změněno: 18. 4. 2018 07:38.
Anotace
Class size is one of the factors to consider when analysing the effective teaching of foreign languages. The term refers to the number of students in a specific course and it is being monitored worldwide. Currently, the trend has been for increasing class size, particularly for economic reasons. Class size for teaching foreign languages has been a subject of many discussions and research studies all over the world. However, in the Czech Republic, this problem is often mentioned as one of the factors contributing to problematic teaching, without any special attention given to teaching foreign languages, and focusing especially on primary schools. The objective of this study is to analyse and compare the effectiveness of teaching ESL at the B1 level according to CEFR in small and large classes at Czech secondary schools and colleges. By means of a questionnaire and semi-structured interviews, it aims to analyse the reactions of a selected sample of university teachers on the increasing class size as well as their willingness and ability to adjust their teaching methods to the increasing number of students. The findings are compared with the results of similar research conducted abroad. In the conclusion, the author emphasises the necessity of changing the students’ and teachers’ attitudes, especially in terms of their university training
Anotace česky
Velikost třídy je jedním z hlavních, celosvětově aktuálně diskutovaných klíčových faktorů ovlivňujících efektivitu výuky cizích jazyků. Samotný termín velikost třídy je definován jako počet studentů konkrétního kurzu či třídy. Současným trendem je zvyšování počtu studentů ve třídě zejména z finančních důvodů. V České republice je tento problém obvykle spíše okrajově zmiňován většinou v souvislosti s výukou cizích jazyků na základních školách. Cílem tohoto příspěvku je proto analýza a porovnání efektivity výuky angličtiny jako cizího jazyka na úrovni B1 dle SERR v malých a velkých skupinách na českých středních a vysokých školách. Prostřednictvím dotazníků a strukturovaných rozhovorů byly zjišťovány reakce vybraného vzorku českých univerzitních učitelů na neustále se zvětšující počet studentů ve třídách, jakož i jejich ochotu a schopnost přizpůsobit tradiční vyučovací metody zvyšujícímu se počtu studentů. Získané výsledky byly následně komparovány se závěry analogických zahraničních výzkumů. V závěru autorka zdůrazňuje nezbytnost změny stávajícího přístupu učitelů i studentů, a s tím související nutnost změny univerzitní přípravy budoucích učitelů.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 18:21