TOMÁŠKOVÁ, Elena. Otraženie vo frazeologii chakerskich atak Rossii i ich vlijanija na prezidentskije vybory v SŠA. AUSPICIA: recenzovaný časopis pro otázky společenských věd. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, XIII., 3-4, s. 232-242. ISSN 1214-4967. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Otraženie vo frazeologii chakerskich atak Rossii i ich vlijanija na prezidentskije vybory v SŠA
Název česky Odraz ve frazeologii hackerských útoků Ruska a jejich vlivu na prezidentské volby v USA
Název anglicky Reflection in Phraseology Russian Hacker Attacks and their Influence on the USA Presidential Election
Autoři TOMÁŠKOVÁ, Elena.
Vydání AUSPICIA: recenzovaný časopis pro otázky společenských věd, České Budějovice, Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2016, 1214-4967.
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky frazeologie; frazeologický neologismus; politická publicistika; hackerské útoky; prezidentské volby v USA
Klíčová slova anglicky phraseology; phraseological neologism; political journalism; hacking attacks; the US presidential election
Štítky ERIH, KCJ3, RIV17
Změnil Změnila: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Změněno: 17. 4. 2018 12:46.
Anotace
V staťje issledujetsja otraženie vo frazeologii aktualnych političeskich sobytij i processov, v častnosti chakerskich atak Rossii i jch vlijanija na rezultat prezidentskich vyborov v SŠA. Analiz frazeologičeskich neologizmov, voznikšych v anglijskom i russkom jazykach v kačestve reakcii na eti sobytija, pokazal, čto osnovnym istočnikom dlja podobnych vyraženij stanovjatsja vyskazyvanija politikov, kotoryje blagodarja SMI i socialnym setjam stanovjatsja široko izvestnymi i zakrepljajutsja v jazyke. V svjazi s perechodom SMI v elektronnuju formu mnogokratno povyšaetsja potenzial neogennosti sovremennogo medija-diskursa. Na osnovaniji etogo delaetsja vyvod o tom, čto sovremennaja publicistika javljaetsja odnoj iz glavnych ploščadok vozniknovenija novych ustojčivych vyraženij i intensivnogo popolnenija frazeologičeskogo fonda.
Anotace česky
Tento článek zkoumá odraz ve frazeologii současných politických událostí a procesů, konkrétně hackerských útoků Ruska a jejich vliv na výsledek amerických prezidentských voleb. Analýza frazeologických neologismů, které se objevily v anglickém a ruském jazyce jako reakce na tyto události, ukázala, že hlavním zdrojem těchto neologizmů jsou výroky politiků, které se díky médiím a sociálním sítím stávají široce známými a upevňují se v jazyce. V souvislosti s přechodem médií do elektronické podoby se opakovaně zvyšuje potenciál neologizmů současného mediálního diskurzu. Na základě tohoto se vyvozuje závěr, že moderní publicistika je jednou z hlavních oblastí pro vytváření nových stálých výrazů a intenzivního rozšíření frazeologické základny.
Anotace anglicky
The paper investigates the reflection in the phraseology of current political events and processes, such as hacker attacks of Russia and their influence on the result of the US presidential election. Analysis of phraseological neologisms that have arisen in the English and Russian languages as a reaction to these events has shown that the main source for similar expressions are politicians’ statements, which, through the media and social networks have become widely known and fixed in language. In connection with the transition of the media in an electronic form the neogenic potential of modern media discourse increases much. It concluded on this basis that modern journalism is one of the main areas of new fixed expressions emergence and intense replenishment of phraseological fund.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:29