POLANECKÝ, Lukáš a Xenie LUKOSZOVÁ. Inventory management theory: a Critical Review. Littera Scripta. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Volume 9, č. 3, s. 79-89. ISSN 1805-9112. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Inventory management theory: a Critical Review
Název česky Teorie řízení zásob s ohledem na vědecké databáze a jejich zveřejňování
Autoři POLANECKÝ, Lukáš (203 Česká republika, garant, domácí) a Xenie LUKOSZOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Littera Scripta, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2016, 1805-9112.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/16:00000878
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky dodavatelský řetězeC; teorie zásob; poptávka; deterministické modely; stochastické modely
Klíčová slova anglicky supply chain; inventory theory; demand; deterministic models; stochastic models
Štítky ERIH, KEM7, RIV16
Změnil Změnila: Hana Dlouhá, učo 19800. Změněno: 4. 1. 2017 11:58.
Anotace
This study was conducted in order to gain an insight into the basic issues of inventory theory and its elementary models. It was carried out by studying available Czech and foreign scientific references, which serve as the basis for mapping the approaches to inventory management as well as research into more complex inventory theory models. The paper deals with the inventory theory itself and describes the formation of quantitative models as tools for optimizing inventory under certain conditions the models have been derived from. The paper also discusses an issue most frequently raised in terms of the inventory theory, i.e. optimization of costs related to the costs of holding stock, which follows the analysis of demand for commodities the selected stock is produced from. Thus, the issues of inventory theory and demand for final product are closely related.
Anotace česky
Tato studie je zpracována za účelem proniknutí do základní problematiky teorie zásob a jejich základních modelů. Studie je zpracována na základě dostupných českých a zahraničních literárních zdrojů, které jsou stěžejním podkladem pro zmapování přístupů k řízení zásob a proniknutí do problematiky složitějších modelů teorie zásob. Studie pojednává o teorii zásob a zachycuje tvorbou kvantitativních modelů, pomocí kterých se provádí optimalizace zásob v určitých podmínkách, z níž tvorba modelů vychází. Studie pojednává také o problému, který se v teorii zásob řeší nejčastěji a to je optimalizace nákladů spojená s náklady na držení zásob, kde se vychází z analýzy poptávky po komoditách, ze kterých se vybrané zásoby vyrábějí (díky tomu má problematika řízení zásob a poptávka po finálním produktu blízkou souvislost).
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 20:23