HOP Hotelový provoz

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
léto 2021
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Petra Martíšková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Roman Švec, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Roman Švec, Ph.D.
Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dodavatelské pracoviště: Katedra marketingu a cestovního ruchu – Ústav podnikové strategie – Rektor – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Předpoklady
FORMA(P)
Nejsou specifikovány
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu opírající se o výstupy z učení
Cílem předmětu je získání odborných znalostí a praktických dovedností v oblasti provozu a řízení hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Studentům budou objasněny role jednotlivých úseků hotelové provozu, popsáno jejich materiální a technické zabezpečení a vysvětleny základní postupy práce zaměstnanců těchto úseků. Dále kurz poskytne základní znalosti z oblasti potravinářství, kuchyňské technologie, přípravy a realizace společenských akcí v ubytovacích zařízeních.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu student: • bude znát základní pravidla provozu hotelů a dalších ubytovacích zařízení • bude schopen popsat provozní úseky hotelu a jejich provozní zázemí • bude mít přehled o pracovních náplních jednotlivých pozic provozních zaměstnanců • dokáže analyzovat jednotlivé provozní procesy popř. tyto procesy inovovat • bude mít přehled o základních technologických úpravách potravin • bude mít základní znalosti v oblasti potravinářské výroby
Osnova
  • 1. Řízení a organizace ubytovacích zařízení.
  • 2. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení - recepce.
  • 3. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení – hotelová hala a housekkeping.
  • 4. Stravovací úsek hotelového provozu - výrobní část.
  • 5. Stravovací úsek hotelového provozu - pracovní nástroje a zařízení výrobní části.
  • 6. Stravovací úsek hotelového provozu - odbytová část.
  • 7. Stravovací úsek hotelového provozu - potraviny a nápoje v gastronomii.
  • 8. Technický úsek hotelového provozu.
  • 9. Technický úsek hotelového provozu.
  • 10. Ekonomický a obchodní úsek hotelového provozu.
  • 11. Marketing a prodej v hotelovém provozu.
  • 12. Personální úsek hotelového provozu.
  • 13. Green management v hotelovém provozu
Literatura
    povinná literatura
  • ČSN 76 1110 Služby cestovního ruchu - Klasifikace ubytovacích zařízení - Kategorie hotel, hotel garni, penzion a motel
  • KŘÍŽEK, F., NEUFUS,J. Moderní hotelový management 2., aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4835-1.
  • BERÁNEK, J. Moderní řízení hotelového provozu. Praha: Mag Consulting, 2013. ISBN 978-80-86724-45-4.
Organizační formy výuky
seminář
Komplexní výukové metody
skupinová výuka - kooperace
brainstorming
samostatná práce – individuální nebo individualizovaná činnost
Studijní zátěž
AktivitaPočet hodin za semestr
Prezenční formaKombinovaná forma
semestrální projekt26 
Účast na semináři/cvičeních/tutoriálu/exkurzi26 
Celkem:520
Metody hodnocení a jejich poměr
projekt - semestrální 70 %
konzultace 30 %
Podmínky testu
Vzhledem k~tomu, že předmět není zakončen testem se test nepíše. započteno 100 –70, možnost opakovat test 69,99 – 30, nezapočteno 29,99 - 0.
Informace učitele
Účast na výuce ve všech formách řeší samostatná vnitřní norma VŠTE (Evidence docházky studentů na VŠTE). Pro studenty prezenční formy studia je na kontaktní výuce, tj. vše kromě přednášek, povinná 70% účast.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, zima 2015, zima 2016, léto 2018, léto 2019.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.vstecb.cz/predmet/vste/leto2021/HOP