VOCHOZKA, Marek a Vojtěch STEHEL. Regionální disparity ve vývoji stavebního odvětví v České republice. Littera Scripta. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, roč. 5, č. 2, s. 187-202. ISSN 1802-503X. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Regionální disparity ve vývoji stavebního odvětví v České republice
Název anglicky Regional Disparities in the Development of the Construction Sector in the Czech Republic
Autoři VOCHOZKA, Marek (203 Česká republika, garant, domácí) a Vojtěch STEHEL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Littera Scripta, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2012, 1802-503X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/12:00000288
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky stavebnictví; kraj; Tafflerův index; EBT
Klíčová slova anglicky civil engineering; region; Taffler index; EBT
Štítky KEM7, RIV12
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 16. 1. 2013 08:49.
Anotace
Příspěvek se zabývá vývojem stavebního odvětví v České republice od roku 1998 do roku 2011. Stavebnictví bývá v období krize prvním postiženým odvětvím. A naopak zlepšení výsledků stavebních odvětví signalizuje zlepšení celého hospodářství země. Článek postihuje nejen stavebnictví v České republice jako celek, ale naopak rozkrývá i regionální rozdíly na úrovni jednotlivých krajů. Jako indikátor byl zvolen bankrotně-bonitní model - Tafllerův index. Výhodou indexu oproti např. Altmanovu indexu je, že neměří pouze sklon podniku k zániku, nebo k udržení, ale dokáže ocenit i případnou přiměřenou úroveň bonity.
Anotace anglicky
The study deals with the development of the civil engineering industry in the Czech Republic from 1998 to 2011. It should be mentioned that civil engineering is usually the first industry that is aff ected when it comes to an economic crises. The improvement of outcomes of the civil engineering industry on the contrary indicates the improvement of the entire economy of the country. The study doesn’t asses only civil engineering in the Czech Republic in its entirety but rather reveals the regional disparities at the level of individual regions. Inthis issue a bankruptcy model was selected as an indicator - Taffler’s index. Taffler’s index has an advantage when it is compared to e.g. Altman’s index, because it doesn’t gauge only the inclination of the company to come to extinction or to preservation but it is able to appreciate any appropriate level of credibility of the company.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 15:47