KRÁLOVÁ, Vendula. Přijetí eura ve Slovinsku a inflace. AUSPICIA: recenzovaný časopis pro otázky společenských věd. 2009, roč. 6, 3/2009, 8 s. ISSN 1214-4967.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přijetí eura ve Slovinsku a inflace
Název anglicky Inflation within the Context of the Euro Adoption in Slovenia
Autoři KRÁLOVÁ, Vendula (203 Česká republika, garant).
Vydání AUSPICIA: recenzovaný časopis pro otázky společenských věd, 2009, 1214-4967.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/09:00000199
Klíčová slova anglicky inflation; euro
Štítky RIV10MSM
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Bejlková, učo 6172. Změněno: 19. 4. 2010 09:39.
Anotace
První část příspěvku se lehce dotýká rizik a přínosů obecně spojených se vstupem do měnové unie, podrobněji pak rizika růstu cenové hladiny a s ním spojeného rizika vnímané inflace. Druhá část se pak zabývá konkrétně případem Slovinska jako nové členské země eurozóny, která je nám historicky, demograficky i ekonomicky poměrně blízká. Tato část dále obsahuje popis a analýzu inflace ve Slovinsku v období těsně před přijetím eura a ve dvou následujících letech. Poslední součástí příspěvku je porovnání vývoje ve Slovinsku s Evropou a naznačení možných souvislostí. Teoreticky je práce založena zejména na teorii optimálních měnových oblastí a na dalších poznatcích z oblasti nominální a reálné konvergence členských států eurozóny a jejím vztahem k inflaci.
Anotace anglicky
The first part of the paper touches the risks and benefits of the monetary union accession, in more detail it deals with the risk of the price level growth and the related risk of perceived inflation. The second part is focused on the concrete case of Slovenia as a new Euroarea country, relatively similar to the Czech Republic. This part also contains the description and the analysis of inflation in Slovenia in the period before and after the Euro adoption. The final part of the paper draws the attention to the comparison of inflation development in Slovenia with the development in Europe and it indicates possible connections. It is theoretically based on the optimum currency area theory and other findings from the field of nominal and real convergence and its relation to the inflation.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 11:46