J 2018

ECOLOGICAL AGRICULTURE AS ONE OF THE PATH OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT

KABOURKOVÁ, Kristina; Jaroslav STUCHLÝ a Eva RUŽINSKÁ

Základní údaje

Originální název

ECOLOGICAL AGRICULTURE AS ONE OF THE PATH OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT

Název česky

Ekologické zemědělství jako jedna z cest udržitelného rozvoje

Autoři

KABOURKOVÁ, Kristina; Jaroslav STUCHLÝ a Eva RUŽINSKÁ

Vydání

Acta Universitatis Matthiae Belii series Environmental management, Banská Bystrica, Slovensko, Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela, Banská Bystrica, 2018, 1338-4430

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40100 4.1 Agriculture, Forestry, and Fisheries

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Klíčová slova česky

ekologické zemědělství; ekologické farmy; ekologicky řízená půda; udržitelný rozvoj; ekoprodukce; ochrana životního prostředí

Klíčová slova anglicky

ecological agriculture; organic farms; ecologically managed land; sustainable development of ecoproduction; environmental protection

Štítky

ERIH, PRI
Změněno: 12. 12. 2018 08:35, Mgr. Eva Hynešová

Anotace

ORIG CZ

V originále

The authors deal with the development of organic farming in the Czech Republic. They investigate how the number of organic farms and the volume of ecologically managed land in the Czech Republic are increasing, what is the structure of the land fund, the structure of crop production and ecologically farmed livestock. Statistical data shows that the number of organic farms and the number of hectares of ecologically managed land have increased significantly since 1993. In particular, cereals and forage on arable land are produced. Organic farming applies mainly to cattle and sheep. Consumption of organic food also grows. The article compares data from the Czech Republic and other selected countries. In particular, the data published in the statistical year books are used. The paper also highlights the Czech and European legal norms governing organic farming. The authors believe that, in view of climate and other related changes, a preview of large-scale agricultural production will have to be re-evaluated in the near future, it will be vital to use those environmentally friendly production processes.

Česky

Autoři se zabývají vývojem ekologického zemědělství v ČR. Zkoumají, jak se zvyšuje počet ekologických zemědělských podniků a objem ekologicky spravované půdy v ČR, jaký je struktura pozemkového fondu, struktura rostlinné produkce a ekologicky chovaná hospodářská zvířata. Statistické údaje ukazují, že počet ekologických zemědělských podniků a počet hektarů ekologicky spravovaných pozemků se od roku 1993 výrazně zvýšil. Zejména se vyrábí obiloviny a pícniny na orné půdě. Ekologické zemědělství se vztahuje hlavně na skot a ovce. Spotřeba ekologických potravin také roste. Článek porovnává data z České republiky a dalších vybraných zemí. Zejména se používají údaje zveřejněné v statistických knihách. Dokument rovněž zdůrazňuje české a evropské právní normy eupravující ekologické zemědělství. Autoři se domnívají, že z pohledu klimatu a dalších souvisejících změn bude muset v blízké budoucnosti přehodnotit náhled velkoplošné zemědělské výroby, bude nezbytné používat tyto ekologicky šetrné výrobní procesy.
Zobrazeno: 1. 7. 2025 01:10