KRAMÁŘOVÁ, Zuzana. Transport infrastructure in the process of cataloguing brownfields. In Marschalko M.,Drusa M.,Rybak J.,Yilmaz I.,Segalini A.,Coisson E. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Volume 245, Issue 2 (World Multidisciplinary Civil Engineering-Architecture-Urban Planning Symposium 2017). 1. vyd. Spojené království: Institute of Physics Publishing. s. nestránkováno, 5 s. ISSN 1757-8981. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Transport infrastructure in the process of cataloguing brownfields
Název česky Dopravní infrastruktura území v procesu katalogizace brownfieldů
Autoři KRAMÁŘOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Spojené království, IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Volume 245, Issue 2 (World Multidisciplinary Civil Engineering-Architecture-Urban Planning Symposium 2017), od s. nestránkováno, 5 s. 2017.
Nakladatel Institute of Physics Publishing
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 20101 Civil engineering
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/75081431:_____/17:00001169
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISSN 1757-8981
Klíčová slova česky brownfield; doprava; infrastruktura; databáze; katalogizace
Klíčová slova anglicky brownfield; transportation; infrastructure; database; cataloging
Štítky RIV17, SCOPUS, TBU_1
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Mikšíková, učo 22534. Změněno: 20. 12. 2017 09:51.
Anotace
To begin with, the identification and follow-up revitalisation of brownfields raises a burning issue in territorial planning as well as in construction engineering. This phenomenon occurs not only in the Czech Republic and Europe, but also world-wide experts conduct its careful investigation. These issues may be divided into several areas. First, it is identifying and cataloguing single territorial localities; next, it means a complex process of locality revitalisation. As a matter of fact, legislative framework represents a separate area, which is actually highly specific in individual countries in accordance with the existing law, norms and regulations (it concerns mainly territorial planning and territory segmentation into appropriate administrative units). Legislative base of the Czech Republic was analysed in an article at WMCAUS in 2016. The solution of individual identification and following cataloguing of brownfields is worked out by Form of Regional Studies within the Legislation of the Czech Republic. Due to huge the scale of issues to be tackled, their content is only loosely defined in regard to Building Act and its implementing regulations, e.g. examining the layout of future construction in the area, locating architecturally or otherwise interesting objects, transport or technical infrastructure management, tourism, socially excluded localities etc. Legislative base does not exist, there is no common method for identifying and cataloguing brownfields. Therefore, individual catalogue lists are subject to customer’s requirements. All the same, the relevant information which the database contains may be always examined. One of them is part about transport infrastructure. The information may be divided into three subareas – information on transport accessibility of the locality, information on the actual infrastructure in the locality and information on the transport accessibility of human resources.
Anotace česky
"Jednou z velmi aktuálních současných problematik jak v územním plánování, tak i ve stavebních oborech je oblast identifikace a následné revitalizace brownfieldů. Nejedná se o fenomén zasahující pouze Českou republiku nebo Evropu, ale jeho řešením se zabývají odborníci celosvětově. Vlastní problematika brownfieldů se dělí do několika oblastí. První z nich je identifikace a katalogizace jednotlivých lokalit v území, další jsou pak procesy vedoucí k revitalizaci lokality. Samostatnou oblastí je legislativní rámec, který je bohužel v každé zemi individuální, protože vychází zejména z národně platných zákonů, norem a pravidel zejména pro územní plánování a členění území na správní celky. Legislativní báze v České republice byla řešena v rámci příspěvku na WMCEAUP Symposium v roce 2016. V tomto příspěvku bude tedy pozornost věnována zejména databázové části - konkrétně informacím obsaženým katalogovém listu z oblasti dopravní infrastruktury. Identifikace a následná katalogizace je v rámci legislativy v České republice řešena formou Územních studií. Definování jejich obsahu je z hlediska Zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu a jeho prováděcích vyhlášek velmi volné, zejména protože do oblasti studií spadá široká škála problémů, například mimo brownfieldů i oblasti prověřování prostorového uspořádání budoucí výstavby v území, lokalizace architektonicky či jinak hodnotných objektů v zemí, rozbory atraktivit z hlediska cestovního ruchu, sociálně vyloučených lokalit, … Protože jiná legislativní báze v České republice prozatím chybí, neexistuje ani jednotná metodika pro provádění identifikace a katalogizace brownfieldů. Proto jsou jednotlivé katalogové listy vždy sestavovány „na míru“ požadavkům zadavatele studie. Lze však charakterizovat oblasti sledovaných informací, které se v databázích objevují takřka pravidelně. Jednou z nich jsou právě informace týkající se dopravní infrastruktury. Tyto informace se hned v prvopočátku dělí na tři podoblasti – informace o dopravní dostupnosti lokality, informace o vlastní infrastruktuře v lokalitě a informace o dopravní dostupnosti lidských zdrojů."
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 00:12