PÍCHOVÁ, Romana. ANALÝZA VÝVOJE DANĚ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB V ČR. Mladá veda (Young Science). Prešov, Slovensko: Vydavateľstvo UNIVERSUM, Neuveden, č. 1, s. 76-87. ISSN 1339-3189. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ANALÝZA VÝVOJE DANĚ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB V ČR
Název anglicky ANALYSIS OF THE DEVELOPMENT OF TAX ON INCOME OF INDIVIDUALS IN THE CZECH REPUBLIC
Autoři PÍCHOVÁ, Romana.
Vydání Mladá veda (Young Science), Prešov, Slovensko, Vydavateľstvo UNIVERSUM, 2017, 1339-3189.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky daň z příjmů fyzických osob; sazba daně; slevy na dani; daňové zvýhodnění; superhrubá mzda
Klíčová slova anglicky tax on personal income; tax rate; tax deduction; tax allowances; super-gross wage
Štítky ERIH, FUC
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Mikšíková, učo 22534. Změněno: 18. 4. 2018 07:54.
Anotace
Článek se zabývá analýzou vývoje daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti v ČR od roku 1993 do současnosti. Článek je dále věnován problematice slevy na dani, jakožto základní položky upravující konečnou výši daně. Hlavním cílem článku je zhodnotit jednotlivé změny ve zdanění fyzických osob ze závislé činnosti z pohledu zaměstnanců v čase a určit, zda zavedené změny mají pozitivní či negativní dopad na konečnu výši daňové povinnosti zaměstnanců. Pro zhodnocení působení změn bylo využito sestavení modelových situací. Modelové situace byly následně vyhodnoceny a stanoven závěr, jaké dopady měly změny ve zdanění na poplatníky a jejich výši daňové povinnosti. Z modelových situací vyplynulo jasné stanovisko, a to že změny v oblasti daně z příjmů z fyzických osob jsou pro zaměstnance, jakožto pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, spíše pozitivní, než negativní. Výsledné vyhodnocení závěru bylo též potvrzeno dotazníkovým šetřením, kde se respondenti jednoznačně shodli na názoru, že největší pozitivní vliv mělo sjednocení sazby daně z příjmů fyzických osob (2008) a největší negativní vliv naopak mělo zavedení superhrubé mzdy (2008), jakožto prvku uměle navyšujícího základ pro výpočet daně z příjmů fyzických osob.
Anotace anglicky
The article analyzes the development of the tax on personal income from employment in the Czech Republic from 1993 to the present. The article is also devoted to the issue of tax relief as an essential item governing the final amount of tax. The objective of this article is to evaluate the various changes in the taxation on personal income from employment in terms of staff time and determine whether the changes introduced have positive or negative impact on the final amount of the tax liability of employees. To evaluate the effect of the preparation was used to model situations. Model situations were evaluated and determined conclusion, what impact have changes in taxation on taxpayers and the amount of tax liability. From the model situation showed clear position, and that changes in income tax from individuals for the employees, as the payers of income tax of individuals rather positive than negative. The final evaluation conclusion was also confirmed by questionnaires where respondents agreed on the opinion that the greatest positive effect of unifying the tax rate on personal income (2008) and the largest negative impact on the contrary, the introduction of the super-gross salary (2008) as a means of artificially to increasing base for the calculation of income tax of individuals.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 05:54