KAMPF, Rudolf, Silvia LORINCOVÁ, Miloš HITKA a Zdeněk CAHA. The Application of ABC Analysis to Inventories in the Automotive Industry Utilizing the Cost Saving Effect. Nase More. Dubrovnik: University of Dubrovnik, roč. 63, č. 3, s. 120-125. ISSN 0469-6255. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Application of ABC Analysis to Inventories in the Automotive Industry Utilizing the Cost Saving Effect
Název česky Aplikace ABC analýzy na zásoby v automobilovém průmyslu pomocí úsporných účinků na náklady
Autoři KAMPF, Rudolf (203 Česká republika, domácí), Silvia LORINCOVÁ (703 Slovensko), Miloš HITKA (703 Slovensko) a Zdeněk CAHA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Nase More, Dubrovnik, University of Dubrovnik, 2016, 0469-6255.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Chorvatsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/16:00000724
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky řízení nákladů; systém řízení zásob; ABC analýza; automobilový průmysl
Klíčová slova anglicky cost management; inventories management system; ABC analysis; automotive industry
Štítky KDL9, RIV16, SCOPUS
Změnil Změnila: Hana Dlouhá, učo 19800. Změněno: 2. 9. 2016 11:11.
Anotace
The highest levels of management work towards profit maximization, trying to achieve the lowest possible costs and the highest possible revenues. Managers in the automotive industry have the same goal. Nowadays, the automotive industry in Slovakia is based on direct foreign investments. The industry is a key sector and is considered to be the driving force behind the development of the whole economy. ABC Analysis is one of the tools that enable companies to control their costs. It provides detailed information that enables the monitoring of how resources have been utilized within a company. It enables the management to evaluate whether costs correspond with the purpose of their spending. For this research ABC analysis was applied to the conditions within the automotive industry with the aim of utilizing the effect of cost savings. On the basis of the research and statistical calculations a proposal is put forward that enables companies to reduce their costs bound in the inventories. The new system of inventories management will enable company managements to utilize the saved money in another way and to achieve further optimization of the processes.
Anotace česky
Nejvyšší úroveň práce managementu k maximalizaci zisku, snaha dosáhnout co nejnižších nákladů a co nejvyšších výnosů. Manažeři v automobilovém průmyslu mají stejný cíl. V současné době automobilový průmysl na Slovensku je založen na přímých zahraničních investicích. Průmysl je klíčovým odvětvím a je považován za hybnou silu rozvoje celé ekonomiky. ABC analýza je jedním z nástrojů, které umožňují společnostem kontrolovat své náklady. Poskytuje podrobné informace, které umožňují sledování toho, jak byly zdroje využívány v rámci společnosti. Umožňuje vedení vyhodnotit, zda náklady korespondují s účelem jejich vynaložení. Pro tento výzkum byla aplikována ABC analýza na podmínky v automobilovém průmyslu, s cílem využít úsporných účinků na náklady. Na základě výzkumu a statistických výpočtů je předložen návrh, který umožňuje společnostem snížit jejich náklady vázány v zásobách. Nový systém řízení zásob umožní managementu využít v společnosti uložené peníze jiným způsobem, a aby se dosáhlo další optimalizace procesů.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 16:50