VÁCHAL, Jan a Jarmila STRAKOVÁ. Small and medium-sized enterprises as the stabilizer of national economies. In Innovative Economic Symposium 2015. 1. vyd. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. s. 1-8, 9 s. ISSN 2464-6369. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Small and medium-sized enterprises as the stabilizer of national economies
Název česky Malé a střední podnikání jako stabilizátor národních ekonomik
Autoři VÁCHAL, Jan a Jarmila STRAKOVÁ.
Vydání 1. vyd. České Budějovice, Innovative Economic Symposium 2015, od s. 1-8, 9 s. 2015.
Nakladatel Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISSN 2464-6369
Klíčová slova česky malé a střední podniky; ekonomické systémy; paradigma; transformace
Klíčová slova anglicky small and medium-sized enterprises; economic systems; paradigm; transformation
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 4. 2. 2016 10:34.
Anotace
The basic terms with which to define small and medium-sized enterprises (hereinafter re-ferred to as “SMEs”) in the Czech Republic and the EU are presented here. This contribution has been compiled in response to the basic development paradigm for today’s national economies, the European economy and the world economy, whereby there is a trend to-wards the development of national or multinational corporations and at the same time the need for small and medium-sized companies to stabilize state economic systems. This trend is particularly strong in times of economic fluctuation and crises as events have shown over the recent past. This is documented in data included in the Report on the De-velopment of Small and Medium-sized Enterprises and their Support, from 2010. Small and medium-sized enterprises form more than 99% of the total number of active enterprises in the Czech Republic. They create nearly 2 million jobs and employ more than 60% of those people working in the private sector. The above data demonstrates the irreplaceable role the SME sector plays in national economies and the European economy as a whole in terms of employment, society and technological advancement. The importance of their role is despite the fact that SMEs have considerable drawbacks. These drawbacks will be high-lighted in this contribution too. It is also true that the role of SMEs in countries where a market economy is in its infancy is of greater importance than in those counties with fully developed market economies. It is indisputable that SMEs played a positive and stabilizing role during the period of transformation of the Czech economy. The number of small and medium-sized enterprises has grown steadily over the last 20 years. This is reflected in the increasing influence they have on the social environment and social relations in the coun-try. On a global scale it can also be said that SMEs form the majority of businesses. Howev-er, we are now witnesses to the growing competition between SMEs and national and mul-tinational corporations.
Anotace česky
Uvedeny jsou základní definice pro vymezení malých a středních podniků (MSP) v podmínkách ČR a evropského prostoru. Příspěvek reaguje na základní paradigma vývoje dnešních národních ekonomik a ekonomiky evropské, resp. světové, kdy na jedné straně je obecný trend ve směru rozvoje národních a nadnárodních korporací, na druhé straně je stále zřetelnější vliv malých a středních podniků na stabilizaci státních hospodářských systémů. Tento trend je nejsilněji pociťován v období ekonomických výkyvů a krizí, jak o tom svědčí i průběh nedávného období. To lze dokumentovat údaji ze Zprávy o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře z roku 2010. Malé a střední podnikatelé tvoří přes 99 procent z celkového počtu aktivních podniků v České republice a vytvářejí téměř 2 miliony pracovních míst a zaměstnávají více jak 60 % lidí pracujících v soukromé sféře. Na uvedených údajích je dokumentována nezastupitelná úloha sektoru MSP jakožto hybná síla státní i evropské ekonomiky, zaměstnanosti, sociálního klimatu ale i technologické vyspělosti, i když u inovačního procesu mají MSP značné rezervy a vykazují některé chybné přístupy, na které je v příspěvku poukázáno. Je skutečností, že pro státy, které se vydaly na cestu tržního hospodářství v nedávné minulosti je MSP významnější, než u států s již rozvinutou tržní ekonomikou. Je nepopiratelnou skutečností, že v období transformace naší ekonomiky sehrály MSP pozitivní, a v řadě případů rozhodující, stabilizující roli. Koncem 20. století, ale i v současné době dochází k neustálému zvyšování počtu malých a středních podniků za současného posilování jejich vlivu na společenské prostředí a sociální poměry v příslušné zemi. Je skutečností, že ve světovém měřítku zaujímají MSP většinu podnikatelské sféry, jsme však svědky i narůstajícího konkurenčního boje mezi MSP, národními a nadnárodními korporacemi.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 20:14