DVOŘÁKOVÁ, Lenka a Marek VOCHOZKA. Vykorystannja nejronnych merež dlja prognozuvannja rozvytku kompaniji. Matematyčne modeljuvannja v ekonomici. Kijev: Nacional’na akademija nauk Ukrajiny Kijiv, 2015, Neuveden, č. 3, s. 5-12. ISSN 2409-8876.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vykorystannja nejronnych merež dlja prognozuvannja rozvytku kompaniji
Název česky Využití neuronových sítí pro predikci budoucího vývoje podniku
Autoři DVOŘÁKOVÁ, Lenka a Marek VOCHOZKA.
Vydání Matematyčne modeljuvannja v ekonomici, Kijev, Nacional’na akademija nauk Ukrajiny Kijiv, 2015, 2409-8876.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Ukrajina
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky Neuronové sítě; Multi-Layered Perceptron; Imperialistický konkurenční algoritmus; Kohonenova samoorganizující se mapa; Predikce; Bankrot
Klíčová slova anglicky Neural networks; Multi-Layered Perceptron; Imperialistic Competition Algorithm; Kohonen Self-Organizing Map; Prediction; Bankruptcy
Změnil Změnila: Věra Kostková, učo 6173. Změněno: 30. 5. 2016 12:59.
Anotace
Application of neural networks to prediction of company future development is much more conceivable now than before. Exploitation of data is one of the most important parts of possible prediction of company development. There are a lot of possibilities how to apply such data and what particular neural network to chose. Development of neural networks dates from 1943 when Perceptron was described and a lot of neural networks have been developed since then. New hybrid neural networks, which are often more accurate than only single-layer and multi-layer networks are being developed even now. The way how they can learn and assess data is substantial for their application in economy.
Anotace česky
Využití neuronových sítí pro predikci vývoje podniku je dnes mnohem představitelnější než dříve. Vytěžování dat je jednou z nejdůležitějších součástí k možné predikci vývoje podniku. Existuje velmi mnoho možností jak tyto data uplatnit a jakou konkrétní neuronovou síť zvolit. Vývoj neuronových sítí sahá až do roku 1943, kdy byl popsán Perceptron a od té doby se začali vyvíjet další a další neuronové sítě. Dokonce i dnes se stále vyvíjejí a vznikají nové hybridní neuronové sítě, které jsou mnohdy přesnější než pouze jednovrstvé a vícevrstvé sítě. To jakým způsobem se dokáží učit a vyhodnocovat data je zásadní pro jejich využití v ekonomii.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:41