VOCHOZKA, Marek, Jarmila STRAKOVÁ a Jan VÁCHAL. Model to predict survival of transportation and shipping companies. Nase More. Dubrovnik: University of Dubrovnik, vol. 62, Special issue, s. 109-113. ISSN 0469-6255. doi:10.17818/NM/2015/SI4. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Model to predict survival of transportation and shipping companies
Název česky Model předpovědi pro udržení dopravy a přepravy firem
Autoři VOCHOZKA, Marek (203 Česká republika, garant, domácí), Jarmila STRAKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jan VÁCHAL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Nase More, Dubrovnik, University of Dubrovnik, 2015, 0469-6255.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Chorvatsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/15:00000540
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Doi http://dx.doi.org/10.17818/NM/2015/SI4
Klíčová slova česky přepravní společnost; lodní společnost; hospodářská udržitelnost; bankrot predikční model
Klíčová slova anglicky Bankruptcy prediction model; Economic sustainability; Shipping company; Transportation company
Štítky RIV15, SCOPUS
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 19. 2. 2016 13:20.
Anotace
The article focuses on the issue of evaluation of economic sustainability of transportation and shipping companies. The economic crisis, which is currently abating in many world’s countries, has affected all industries, including transportation and shipping. This important sector of national economy with a multifunctional character has been influenced by the economic recession very significantly and its consequences are visible even now. For this reason there is a growing demand for methods allowing comprehensive evaluation of businesses. This article contributes to the topic by describing a procedure for development of a model for comprehensive evaluation of transportation and shipping companies. The model makes it possible to monitor, to evaluate and to signal financial health and performance of such companies. Finally, the model is validated and its predictive power is assessed. The proposed model is an output from research conducted by the Institute of Technology and Business in České Budějovice, Czech Republic.
Anotace česky
Článek se zaměřuje na problematiku hodnocení ekonomické udržitelnosti dopravy a lodních společností. Ekonomická krize, která v současné době oslabuje mnoho zemí světa, zasáhla všechna odvětví, včetně dopravy a přepravy. Toto důležité odvětví národního hospodářství s multifunkčním charakterem bylo ovlivněno hospodářskou recesí velmi významně a její důsledky jsou viditelné i dnes. Z tohoto důvodu je zde rostoucí poptávka po metodách, které umožňují komplexní hodnocení podniků. Tento článek přispívá k tématu tím, že popisuje postup pro vývoj modelu pro komplexní vyhodnocení dopravních a lodních společností. Tento model umožňuje sledovat, vyhodnocovat a zaznamenávat finanční zdraví a výkonnost těchto společností. Na závěr je model ověřen a jeho predikční schopnost je zhodnocena. Navrhovaný model je výstupem z výzkumu prováděného Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích, Česká republika.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 13:36