VÁCHALOVÁ, Radka, Vladiclav KOLÁŘ, Jana BOROVÁ-BATT, Jan VÁCHAL a Petra PÁRTLOVÁ. Kitchen waste, its composition and possibilities of utilization. Mitteilungen Klosterneuburg. Klosterneuburg: HOEHERE BUNDESLEHRANSTALT UND BUNDESAMT FUER WEIN- UND OBSTBAU, vol. 64, č. 6, s. 15-26. ISSN 0007-5922. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kitchen waste, its composition and possibilities of utilization
Název česky Kuchyňské odpady, jejich složení a možnosti využití
Autoři VÁCHALOVÁ, Radka, Vladiclav KOLÁŘ, Jana BOROVÁ-BATT, Jan VÁCHAL a Petra PÁRTLOVÁ.
Vydání Mitteilungen Klosterneuburg, Klosterneuburg, HOEHERE BUNDESLEHRANSTALT UND BUNDESAMT FUER WEIN- UND OBSTBAU, 2014, 0007-5922.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Rakousko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky kuchyňské odpady; zdroje; složení; hydrolyzovatelnost; anaerobní digesce
Klíčová slova anglicky kitchen waste; sources; composition; hydrolyzability; anaerobic digestion
Štítky IF
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 13. 4. 2015 10:16.
Anotace
Kitchen waste samples from expensive and cheap eats restaurants and from school canteens were analysed in the particular quarters of the year and their hydrolyzability, methane yield and anaerobic decomposability during anaerobic digestion were determined. The Czech kitchen waste was found to have a high starch content, to be easily hydrolyzable and its substrate production of methane, methane yield and anaerobic decomposability were found to be better than in the traditional substrate for Czech biogas stations, i.e. a mixture of cattle slurry, maize silage and grass haylage.
Anotace česky
Byly analyzovány vzorky kuchyňských odpadů z drahých restaurací, levných lidových restaurací a školních jídelen v jednotlivých čtvrtletí roku a byla stanovena jejich hydrolyzovatelnost a výtěžnost metanu a anaerobní rozložitelnosti při anaerobní digesci. Bylo zjištěno, že české kuchyňské odpady jsou velmi škrobnaté, snadno hydrolyzovatelné a jejich substrátová produkce metanu, výtěžnost metanu a anaerobní rozložitelnost je lepší než u klasického substrátu českých bioplynových stanic tj. směsi kejdy, kukuřičné siláže a travní senáže
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:44