J
2014
Kitchen waste, its composition and possibilities of utilization
VÁCHALOVÁ, Radka, Vladiclav KOLÁŘ, Jana BOROVÁ-BATT, Jan VÁCHAL, Petra PÁRTLOVÁ et. al.
Základní údaje
Originální název
Kitchen waste, its composition and possibilities of utilization
Název česky
Kuchyňské odpady, jejich složení a možnosti využití
Autoři
VÁCHALOVÁ, Radka, Vladiclav KOLÁŘ, Jana BOROVÁ-BATT,
Jan VÁCHAL a Petra PÁRTLOVÁ
Vydání
Mitteilungen Klosterneuburg, Klosterneuburg, HOEHERE BUNDESLEHRANSTALT UND BUNDESAMT FUER WEIN- UND OBSTBAU, 2014, 0007-5922
Další údaje
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10511 Environmental sciences
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky
kuchyňské odpady; zdroje; složení; hydrolyzovatelnost; anaerobní digesce
Klíčová slova anglicky
kitchen waste; sources; composition; hydrolyzability; anaerobic digestion
V originále
Kitchen waste samples from expensive and cheap eats restaurants and from school canteens were analysed in the particular quarters of the year and their hydrolyzability, methane yield and anaerobic decomposability during anaerobic digestion were determined. The Czech kitchen waste was found to have a high starch content, to be easily hydrolyzable and its substrate production of methane, methane yield and anaerobic decomposability were found to be better than in the traditional substrate for Czech biogas stations, i.e. a mixture of cattle slurry, maize silage and grass haylage.
Česky
Byly analyzovány vzorky kuchyňských odpadů z drahých restaurací, levných lidových restaurací a školních jídelen v jednotlivých čtvrtletí roku a byla stanovena jejich hydrolyzovatelnost a výtěžnost metanu a anaerobní rozložitelnosti při anaerobní digesci. Bylo zjištěno, že české kuchyňské odpady jsou velmi škrobnaté, snadno hydrolyzovatelné a jejich substrátová produkce metanu, výtěžnost metanu a anaerobní rozložitelnost je lepší než u klasického substrátu českých bioplynových stanic tj. směsi kejdy, kukuřičné siláže a travní senáže
Zobrazeno: 22. 11. 2024 14:39