KUČERA, Lukáš a Gabriela ŠVEJDOVÁ. Vliv ekonomické krize na vývoj zadluženosti domácností v České republice. Logos polytechnikos. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2012, roč. 3, č. 3, s. 100-108. ISSN 1804-3682.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv ekonomické krize na vývoj zadluženosti domácností v České republice
Název anglicky The Impact of Economic Crisis on the Households‘ Indebtedness Development in the Czech Republic
Autoři KUČERA, Lukáš a Gabriela ŠVEJDOVÁ.
Vydání Logos polytechnikos, Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2012, 1804-3682.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky Zadluženost; domácnosti; ekonomická krize; nesplácené úvěry; tempo růstu
Klíčová slova anglicky Debt; households; economic crisis; non-performing loans; the growth rate
Štítky KCRM5
Změnil Změnila: Ing. Ivana Čertická, učo 7889. Změněno: 22. 1. 2015 08:51.
Anotace
Tento příspěvek se zabývá vývojem zadluženosti domácností v České republice. Cílem příspěvku je analyzovat zadluženost tuzemských domácností v minulých letech (2005– 2011), zejména s důrazem na vliv ekonomické krize na její růst a též nastínit její budoucí vývoj. Z provedené analýzy vyplývá, že zadluženost domácností neustále roste, ale ekonomická krize tempo růstu snížila. Velmi se také změnila účelová skladba zadluženosti. Neustále roste podíl dlouhodobých dluhů (se splatností nad pět let), zejména dluhy na bydlení. S růstem celkové zadluženosti domácností roste také objem nesplácených úvěrů, tzv. úvěrů se selháním. Na základě provedené predikce vývoje zadluženosti tuzemských domácností vyplývá, že zadluženost se bude i nadále zvyšovat, ale tempo růstu bude i nadále klesat.
Anotace anglicky
This paper deals with the household indebtedness development in the Czech Republic. The aim of this paper is to analyze the domestic households’ debt in recent years (2005–2011), with a particular emphasis on the economic crisis impacts on its growth and also to outline its future development. The analysis shows that households’ debt continues to grow, but the economic crisis decreased the growth rate. The structure of the total indebtedness has changed a lot. There is an increasing proportion of long-term debt (with maturity over five years), especially housing debts. With the growth of total households ’ debt are growing also the volume of non-performing loans. Based on the prediction of domestic households’ indebtedness is clear that the total amount of indebtedness will continueto increase, but the growth rate will continue to decline.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 19:24