TUŽOVÁ, Julie. The system of science and research evaluation in the Czech Republic. In Katedrový sborník 1/2012 – Odborný seminář katedry ekonomiky a managementu. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. s. 102-108. ISBN 978-80-7468-049-6. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The system of science and research evaluation in the Czech Republic
Název česky Systém hodnocení vědy a výzkumu v České republice
Autoři TUŽOVÁ, Julie.
Vydání České Budějovice, Katedrový sborník 1/2012 – Odborný seminář katedry ekonomiky a managementu, od s. 102-108, 7 s. 2012.
Nakladatel Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-7468-049-6
Klíčová slova česky financování vědy a výzkumu; účelová podpora; metoda rozvrhu vah; preferenční pořadí kritérií; funkce utility
Klíčová slova anglicky funding of science and research; targeted support; the method of weighting schedule; preferential ranking criteria; utility function
Štítky KEM2, PRI_1
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 17. 1. 2013 12:50.
Anotace
The aim of this paper is to present the issues of funding of science and research in the Czech Republic for consideration. Most financial resources for science and research stem from the state budget and EU structural funds. In order to improve the distribution of these funds specific criteria and methods used for the efficient allocation of resources are selected. To determine the criteria the method of gradual schedule of weights and the significance criteria method compared with their preferential order is used. To unify criteria values the method of linear partial utility functions is used. Application of these methods is focused on targeted support to address individual projects, namely the allocation of grants. The output of this evaluation is appropriate for the state body in charge of distribution of science and research financing.
Anotace česky
Cílem tohoto příspěvku je předložit k zamyšlení problematiku financování vědy a výzkumu na území České republiky. Většina finančních prostředků na vědu a výzkum plyne ze státního rozpočtu a strukturálních fondů EU. Pro zkvalitnění rozdělování těchto prostředků jsou zvolena konkrétní kritéria a metody sloužící k efektivnímu rozdělení finančních zdrojů. Pro stanovení kritérií je užita metoda postupného rozvrhu vah a metoda porovnání významu kritérií pomocí jejich preferenčního pořadí. Ke sjednocení hodnot kritérií slouží metoda lineárních dílčích funkcí utility. Aplikace zmíněných metod je orientována na účelovou podporu pro řešení jednotlivých projektů a to konkrétně na přidělování grantů. Výstup tohoto hodnocení je vhodný pro státní orgán mající na starosti rozdělení prostředků na vědu a výzkum.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:31