VOCHOZKA, Marek a Pavel ROUSEK. Altmanův index, Index IN05 a jejich srovnání. Littera Scripta. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, roč. 3, 1-2, s. 26-36. ISSN 1802-503X. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Altmanův index, Index IN05 a jejich srovnání
Název anglicky Altman s Z-score, Index IN05 and Their Comparison
Autoři VOCHOZKA, Marek (203 Česká republika, garant, domácí) a Pavel ROUSEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Littera Scripta, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2010, 1802-503X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/10:00000212
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky Altmanův index; Index IN05; metody komplexního hodnocení podniku; bankrot
Klíčová slova anglicky Altman s Zscore; Index IN05; bankruptcy; evaluation
Štítky KEM6, RIV11
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Votavová, učo 6769. Změněno: 21. 12. 2011 11:46.
Anotace
Příspěvek se věnuje dvěma metodám komplexního hodnocení podniku, resp. bankrotním modelům. První z nich, Altmanův index, vznikl v druhé polovině 60. let na základě statistického zkoumání jednotlivých veličin poměrové finanční analýzy a jejich vztahu k možnosti bankrotu společnosti. Druhý vznikal ve svých modifikacích již od devadesátých let dvacátého století v podmínkách České republiky. Způsob vzniku obou ukazatelů je obdobný. V mnoha analýzách se používají vedle sebe a někdy nabízejí i zcela odlišný výsledek. Článek tak popisuje vazby jednotlivých poměrových ukazatelů v rámci jednotlivých metod, přibližuje jejich společné jmenovatele a naopak poukazuje na významné odlišnosti hodnocených metod. V praktické části se ve stručnosti věnuje rovněž odlišným nebo naopak i shodným výsledkům v případě konkrétních podniků.
Anotace anglicky
Contribution involves two methods of undertaking a comprehensive evaluation, respectively bankruptcy models. The first of these is Altman s index that was constructed in the second half of the 60 years on the basis of statistical examination of the quantities and ratios of financial analysis and their relation to the possibility of bankruptcy. The second originated in their modifications since the nineties of the twentieth in the Czech Republic. Both indicators are similar. Many times, analyses are used side by side and sometimes offer an entirely different result. Article links to a description of financial ratios under various methods, describes their common denominator and vice versa points to significant differences in investigational methods. The practical part also briefly deals with a different or on the contrary as well as consistent results for specific businesses.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:18