MARŠÍK, Martin a Petr ZEMAN. Efektivita využití dlouhodobého hmotného majetku v zemědělských podnicích. Littera Scripta. České Budějovice: VŠTE v Českých Budějovicích, 2009, roč. 2, č. 1, s. 35-42. ISSN 1802-503X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Efektivita využití dlouhodobého hmotného majetku v zemědělských podnicích
Název anglicky Efficiency of tangible fixed asset in agricultural holdings
Autoři MARŠÍK, Martin a Petr ZEMAN.
Vydání Littera Scripta, České Budějovice, VŠTE v Českých Budějovicích, 2009, 1802-503X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky Dlohodobý majetek, míra opotřebení, rentabilita aktiv, fondová účinnost, EBIT
Klíčová slova anglicky Tangible fixed assets, wear rate, return on assets, fund efficiency, EBIT
Změnil Změnila: Bc. Štěpánka Janoušová, učo 4633. Změněno: 25. 3. 2010 11:33.
Anotace
Dlouhodobý hmotný majetek je jedním z hlavních faktorů ovlivňující fungování celého podniku. Ve své podstatě jde o majetek, který má v budoucnu přinášet peněžní příjmy a zvyšovat tak bohatství vlastníka. Alokace finančních zdrojů do dlouhodobého hmotného majetku (dále DHM), jeho výše a struktura patří tedy mezi faktroy, jenž budou ovlivňovat výnosy podniku v několika příštích letech. Je protto nutné, hledat optimální výši DHM, která by ne jedné straně zajistila plynulost výroby a přitom nesnižovala rentabilitu podnikových aktiv nadbytečnou vázaností kapitálu v této složce majetku. Optimalizace stavu a struktury dlouhodobého majetku by proto měla patit mezi strategické cíle podniku.
Anotace anglicky
Tangible fixed assets are one of the most important factors that influence the functioning of the whole company. Basically, it is an asset supposed to bring in monetary income and incrase owners possession in the future. The allocation of financial resources into fixed asset (TFA), ts level a\nd structure will therefore influence revenues of a company in future years. For that reason, it is necessary to search for optimal level of the TFA that would ensure smooth production and would not decrease the return on corporate assets by bounding capital in this item of assets. Optimizing tha state ans structure of fixed asset shoud be one of the strategic objectives of a company.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:05