KRÁLOVÁ, Vendula. Inflace ve Slovinsku v souvislosti s přijetím eura. In Sborník příspěvků z Mezinárodní Baťovy konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky 2008. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008, 19 s. ISBN 978-80-7318-663-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Inflace ve Slovinsku v souvislosti s přijetím eura
Název česky Infalce ve Slovinsku v souvislosti s přijetím eura
Název anglicky Inflation in Slovenia in connection with the euro adoption
Autoři KRÁLOVÁ, Vendula.
Vydání Zlín, Sborník příspěvků z Mezinárodní Baťovy konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky 2008, 19 s. 2008.
Nakladatel Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-7318-663-0
Klíčová slova česky inflace; eurozóna; přijetí eura; Slovinsko
Klíčová slova anglicky inflation; euro area; euro adoption; Slovenia
Změnil Změnila: Ing. Vendula Simotová, učo 6389. Změněno: 10. 3. 2010 13:22.
Anotace
Práce se zabývá problematikou inflace v souvislosti se vstupem do eurozóny. První část je zaměřena na úroveň reálné a nominální konvergence a jejím vztahem k inflaci. Teoreticky je práce založena na teorii optimálních měnových zón, teorii růstu a teorii ekonomického cyklu. Teoretické závěry jsou aplikovány na hodnocení vývoje inflace ve Slovinsku v předvstupním období a po přijetí Eura. V závěru je vývoj ve Slovinsku srovnán s trendy ve zbytku Evropské a měnové unie.
Anotace anglicky
The paper discusses the issue of inflation in the raliton to the euro area accession. The first part is focused on the level of the real and nominal convergence and its relation to the inflation. It is theoreticaly basen on the Optimum currency area theory, theory of growth and theory of the economic cycle. In the next part, the focus of attention is the development of inflation in Slovenia before the euro adoption and after it. In the final part, the situation in Slovenia is compared with trends in the other European union and euro area states.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:07