KMECOVÁ, Iveta, Michal TLUSTÝ a Vendula VELKOVÁ. The Analysis of Legal Environment and Administrative Burden of SMEs as an Obstacle to Business. Littera Scripta. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, roč. 13/2020, č. 1, s. nestránkováno, 18 s. ISSN 1805-9112. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Analysis of Legal Environment and Administrative Burden of SMEs as an Obstacle to Business
Název česky Analýza právního prostředí a administrativní zátěže malých a středních podniků jako překážky podnikání
Autoři KMECOVÁ, Iveta, Michal TLUSTÝ a Vendula VELKOVÁ.
Vydání Littera Scripta, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2020, 1805-9112.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky právní prostředí; administrativní zátěž; administrativní náročnost; malé a střední podniky; jednorázový t-test
Klíčová slova anglicky legal environment; administrative burden; administrative intensity; small and middle-sized enterprises; one-sample t-test
Štítky NE_RLZ
Změnil Změnila: Kateřina Nygrýnová, učo 23736. Změněno: 20. 7. 2020 16:00.
Anotace
The paper outlines the problematic areas of legal environment and administrative load that are identified especially by the means of research of SME. The theoretical part deals with the issue of administrative burden of businesses. The part of methodology presents the basic systems of statistical calculations and hypothesis. Attention is paid to the assessment of the intensity of business administration in the area of small and middle-sized enterprises. The businesses are divided in accordance of various criteria (business size in accordance of the number of employees, the size of achieved turnover, sector, tax burden) and hypothesis are set, confirmed or rejected by using t-tests and other criteria, subsequently, the results are compared. The main purpose is to prove that small and medium-sized enterprises are overloaded by demanding business administration and taxation, and that it is important to examine the issue in greater depth. The aim of the paper is to determine, by the means of statistical methods, whether the businesses are excessively taxed by demanding business administration and, eventually, to compare the achieved results.
Anotace česky
Příspěvek nastiňuje problematické oblasti právního prostředí a administrativní zátěže, které jsou identifikovány zejména pomocí výzkumu malých a středních podniků. Teoretická část se zabývá problematikou administrativní zátěže podniků. Část metodologie představuje základní systémy statistických výpočtů a hypotéz. Pozornost je věnována posouzení intenzity podnikové administrativy v oblasti malých a středních podniků. Podniky jsou rozděleny podle různých kritérií (velikost podniku podle počtu zaměstnanců, velikost dosaženého obratu, odvětví, daňové zatížení) a hypotézy jsou stanoveny, potvrzeny nebo zamítnuty pomocí t-testů a dalších kritérií, výsledky jsou porovnány. Hlavním účelem je prokázat, že malé a střední podniky jsou přetíženy náročnou administrativou a zdaněním podniků, a že je důležité tuto otázku hlouběji prozkoumat. Cílem příspěvku je pomocí statistických metod zjistit, zda jsou podniky nadměrně zdaněny náročnou administrativou a případně porovnat dosažené výsledky.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 15:00