J 2018

Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě

KABOURKOVÁ, Kristina

Základní údaje

Originální název

Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě

Název anglicky

THE PRODUCTION OF VEGETABLES IN CZECH REPUBLIC AND IN SLOVAKIA AND SUPPORTING OF ACOUNTING PROCEDURES IN PLANT PRODUCTION

Vydání

Mladá veda, Prešov, Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o. 2018, 1339-3189

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Klíčová slova česky

zelenina; sklizňové plochy; sklizeň; účtování

Klíčová slova anglicky

vegetables; harvest space; harvest; accounting

Štítky

Změněno: 17. 4. 2018 11:47, Mgr. Blanka Mikšíková

Anotace

V originále

Autorka se ve svém článku zabývá produkcí zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Charakterizuje pěstování zeleniny z ekonomického a účetního hlediska. Komparuje účtování o produkci zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Domnívá se, že nové postupy účtování v České republice neodrážejí, na rozdíl od postupů na Slovensku, skutečnost. V další části pak porovnává vývoj sklizňových ploch v ha a sklizeň zeleniny v tunách v České republice a ve Slovenské republice. Přitom jsou vybrány nejčastěji pěstované druhy zeleniny. Upozorňuje na nutnost zachovat starobylé a krajové odrůdy zeleniny.

Anglicky

The author deals with the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia in this article. She characterizes growing vegetables from economic and accounting position. She compares accounting about the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia. She believes that new procedures of accounting are not deflecting reality in Czech Republic unlike the procedures in Slovakia. In the other part she compares the evolution of harvest space in hectolitres and harvest of vegetables in tons in Czech Republic and Slovakia. Although they are selected of most harvesting vegetables. She is alerting that there is urgency to keep antique and regional sort of vegetables.

Přiložené soubory

Clanek_2_Ing._Kabourkova.pdf
Požádat o autorskou verzi souboru