2018
Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě
KABOURKOVÁ, KristinaZákladní údaje
Originální název
Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě
Název anglicky
THE PRODUCTION OF VEGETABLES IN CZECH REPUBLIC AND IN SLOVAKIA AND SUPPORTING OF ACOUNTING PROCEDURES IN PLANT PRODUCTION
Autoři
Vydání
Mladá veda, Prešov, Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o. 2018, 1339-3189
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele
Slovensko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky
zelenina; sklizňové plochy; sklizeň; účtování
Klíčová slova anglicky
vegetables; harvest space; harvest; accounting
Změněno: 17. 4. 2018 11:47, Mgr. Blanka Mikšíková
V originále
Autorka se ve svém článku zabývá produkcí zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Charakterizuje pěstování zeleniny z ekonomického a účetního hlediska. Komparuje účtování o produkci zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Domnívá se, že nové postupy účtování v České republice neodrážejí, na rozdíl od postupů na Slovensku, skutečnost. V další části pak porovnává vývoj sklizňových ploch v ha a sklizeň zeleniny v tunách v České republice a ve Slovenské republice. Přitom jsou vybrány nejčastěji pěstované druhy zeleniny. Upozorňuje na nutnost zachovat starobylé a krajové odrůdy zeleniny.
Anglicky
The author deals with the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia in this article. She characterizes growing vegetables from economic and accounting position. She compares accounting about the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia. She believes that new procedures of accounting are not deflecting reality in Czech Republic unlike the procedures in Slovakia. In the other part she compares the evolution of harvest space in hectolitres and harvest of vegetables in tons in Czech Republic and Slovakia. Although they are selected of most harvesting vegetables. She is alerting that there is urgency to keep antique and regional sort of vegetables.