2018
Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě
KABOURKOVÁ, KristinaBasic information
Original name
Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě
Name (in English)
THE PRODUCTION OF VEGETABLES IN CZECH REPUBLIC AND IN SLOVAKIA AND SUPPORTING OF ACOUNTING PROCEDURES IN PLANT PRODUCTION
Authors
Edition
Mladá veda, Prešov, Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o. 2018, 1339-3189
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Article in a journal
Field of Study
50200 5.2 Economics and Business
Country of publisher
Slovakia
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
Organization unit
Institute of Technology and Business in České Budějovice
Keywords (in Czech)
zelenina; sklizňové plochy; sklizeň; účtování
Keywords in English
vegetables; harvest space; harvest; accounting
Changed: 17/4/2018 11:47, Mgr. Blanka Mikšíková
In the original language
Autorka se ve svém článku zabývá produkcí zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Charakterizuje pěstování zeleniny z ekonomického a účetního hlediska. Komparuje účtování o produkci zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Domnívá se, že nové postupy účtování v České republice neodrážejí, na rozdíl od postupů na Slovensku, skutečnost. V další části pak porovnává vývoj sklizňových ploch v ha a sklizeň zeleniny v tunách v České republice a ve Slovenské republice. Přitom jsou vybrány nejčastěji pěstované druhy zeleniny. Upozorňuje na nutnost zachovat starobylé a krajové odrůdy zeleniny.
In English
The author deals with the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia in this article. She characterizes growing vegetables from economic and accounting position. She compares accounting about the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia. She believes that new procedures of accounting are not deflecting reality in Czech Republic unlike the procedures in Slovakia. In the other part she compares the evolution of harvest space in hectolitres and harvest of vegetables in tons in Czech Republic and Slovakia. Although they are selected of most harvesting vegetables. She is alerting that there is urgency to keep antique and regional sort of vegetables.