J 2018

Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě

KABOURKOVÁ, Kristina

Basic information

Original name

Produkce zeleniny v České republice a ve Slovenské republice a porovnání účetních postupů v rostlinné výrobě

Name (in English)

THE PRODUCTION OF VEGETABLES IN CZECH REPUBLIC AND IN SLOVAKIA AND SUPPORTING OF ACOUNTING PROCEDURES IN PLANT PRODUCTION

Edition

Mladá veda, Prešov, Vydavateľstvo UNIVERSUM, spol. s r. o. 2018, 1339-3189

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Article in a journal

Field of Study

50200 5.2 Economics and Business

Country of publisher

Slovakia

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Organization unit

Institute of Technology and Business in České Budějovice

Keywords (in Czech)

zelenina; sklizňové plochy; sklizeň; účtování

Keywords in English

vegetables; harvest space; harvest; accounting

Tags

Changed: 17/4/2018 11:47, Mgr. Blanka Mikšíková

Abstract

In the original language

Autorka se ve svém článku zabývá produkcí zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Charakterizuje pěstování zeleniny z ekonomického a účetního hlediska. Komparuje účtování o produkci zeleniny v České republice a ve Slovenské republice. Domnívá se, že nové postupy účtování v České republice neodrážejí, na rozdíl od postupů na Slovensku, skutečnost. V další části pak porovnává vývoj sklizňových ploch v ha a sklizeň zeleniny v tunách v České republice a ve Slovenské republice. Přitom jsou vybrány nejčastěji pěstované druhy zeleniny. Upozorňuje na nutnost zachovat starobylé a krajové odrůdy zeleniny.

In English

The author deals with the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia in this article. She characterizes growing vegetables from economic and accounting position. She compares accounting about the production of vegetables in Czech Republic and Slovakia. She believes that new procedures of accounting are not deflecting reality in Czech Republic unlike the procedures in Slovakia. In the other part she compares the evolution of harvest space in hectolitres and harvest of vegetables in tons in Czech Republic and Slovakia. Although they are selected of most harvesting vegetables. She is alerting that there is urgency to keep antique and regional sort of vegetables.

Files attached

Clanek_2_Ing._Kabourkova.pdf
Request the author's version of the file