D 2016

The Influence of Input Factors of Aluminium Anodizing Process on Resulting Thickness and Quality of Aluminium Oxide Layer

VAGASKÁ, Alena, Erika FECHOVÁ, Peter MICHAL a Miroslav GOMBÁR

Základní údaje

Originální název

The Influence of Input Factors of Aluminium Anodizing Process on Resulting Thickness and Quality of Aluminium Oxide Layer

Název česky

Vliv vstupních faktorů Hliníkového eloxového procesu na výslednou tloušťku a kvalitu Hliníkové vrstvy oxidu

Autoři

VAGASKÁ, Alena (703 Slovensko), Erika FECHOVÁ (703 Slovensko), Peter MICHAL (703 Slovensko) a Miroslav GOMBÁR (703 Slovensko, domácí)

Vydání

Slovensko, International Conference on Manufacturing Engineering and Materials, ICMEM, od s. 512-519, 8 s. 2016

Nakladatel

Elsevier Ltd.

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

20301 Mechanical engineering

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Kód RIV

RIV/75081431:_____/16:00000831

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

ISSN

Klíčová slova česky

eloxování; složení elektrolytu; faktory ovlivňují; vrstvu oxidu

Klíčová slova anglicky

anodizing; composition of slectrolyte; factors influence; oxide layer

Štítky

Změněno: 18. 11. 2016 13:13, Hana Dlouhá

Anotace

V originále

In order to optimize the technological process of aluminium anodic oxidation, the possibilities of usage of sodium chloride in the electrolyte has been studied, since very small concentration of sodium chloride allows us to reduce concentration of other components of the electrolyte. Also the influence of sodium chloride concentration in the electrolyte on the final thickness and quality of the formed anodic aluminium oxide (AAO) layer has been investigated in this paper. In contrast to common anodizing experiments, in which the influence of only one separate factor at a time is considered, in our research all relevant factors (four chemical factors) were varied simultaneously according to the methodology of statistical experimental design, i.e. design of experiments (DOE). Based on the evaluation of experimentally obtained data by application of mathematical-statistical methods and theory of neural networks, the relationship between the concentration of sodium chloride in the electrolyte and final thickness of the AAO layer was experimentally determined. Thanks to that it was possible to obtain the predictive model which can determine the final thickness of AAO layer. Moreover, the results of this research allows us to reduce the concentration of other components of the electrolyte up to the level of 25 % of commonly used concentration of these electrolyte components designed for the process of aluminium anodic oxidation.

Česky

Za účelem optimalizace technologického procesubylo zkoumáno anodické oxidace hliníku, možnosti použití chloridu sodného v elektrolytu , protože velmi malé koncentrace chloridu sodného umožňuje snížit koncentraci dalších složek elektrolytu. Také vliv koncentrace chloridu sodného v elektrolytu na konečnou tloušťku a kvalitu vzniklého anodického oxidu hlinitého (AAO) vrstva byla zjišťována v tomto dokumentu. Na rozdíl od běžných eloxování pokusech, ve kterých je vliv pouze jedno samostatné je považován za faktor v době, v našem výzkumu byly měněny současně všechny relevantní faktory (čtyři chemických faktorů) v souladu s metodika statistického experimentálního designu, tj. návrh experimentů (DOE). Na základě vyhodnocení experimentálně získaných údajů založený použití matematicko-statistických metod a teorie neuronových sítí, je vztah mezi koncentrací chloridu sodného v elektrolyt a konečná tloušťka vrstvy AAO byla experimentálně stanovena. Díky tomu, že bylo možné získat prediktivní model, který může určit konečnou tloušťku vrstvy AAO. Kromě toho, výsledky tohoto výzkumu nám umožňuje snížení koncentrace ostatní složky elektrolytu až do výše 25% běžně používané koncentrace těchto elektrolytů konstrukční části určené pro proces hliníku anodické oxidace.