HRUBÝ, Petr, Zdeněk HLAVÁČ a Pavla ŽIDKOVÁ. Fyzikální a matematické modely hřídelí v pohonech s hookeovými klouby. In MMK 2015 : sborník příspěvků. 1. vyd. Hradec Králové: Magnanimitas, 2015, s. 2546-2554. ISBN 978-80-87952-12-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fyzikální a matematické modely hřídelí v pohonech s hookeovými klouby
Název anglicky Physical and mathematical models of shafts with hooks joints
Autoři HRUBÝ, Petr, Zdeněk HLAVÁČ a Pavla ŽIDKOVÁ.
Vydání 1. vyd. Hradec Králové, MMK 2015 : sborník příspěvků, od s. 2546-2554, 9 s. 2015.
Nakladatel Magnanimitas
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 20000 2. Engineering and Technology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-87952-12-2
Klíčová slova česky fyzikální; matematický; model; hřídel; kontinuum; příčný; kmitání
Klíčová slova anglicky physical; mathematical; model; shaft; continuum; lateral; oscillation
Štítky KSTR4
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 20. 1. 2016 08:47.
Anotace
"V pohonech vozidel je krouticí moment přenášen na poměrně velké vzdálenosti. Při dimenzování na krut při statickém i cyklickém zatěžování vycházejí v řadě případů spojovací hřídele dlouhé, štíhlé a jsou náchylné ke vzniku ohybového kmitání. Hřídele je tedy zapotřebí kontrolovat nejenom na krut, ale rovněž na ohyb z hlediska modálních a spektrálních vlastností hřídele. V příspěvku je formulován matematický model jednorozměrného lineárního kontinua ve stavu kombinovaného ohybově-krouživého kmitání. Je provedeno analytické řešení vlastních frekvencí relativního příčného kmitání a analyzován vliv unášivé rotace hřídele na spektrum vlastních frekvencí úseku kontinua, které tvoří základ fyzikálního modelu hřídele při výpočtu vlastního i vynuceného kmitání hřídele."
Anotace anglicky
"In drives of vehicles, the torque is transmitted at a relatively large distance. When dimensioning for torsion under static and cyclic loading based on in many cases, connecting shafts long, slender, and are susceptible to bending vibrations. The shaft is therefore necessary to control not only to torsion, but also to bending in terms of modal and spectral properties of the shaft. The paper formulated a mathematical model of one-dimensional linear continuum in the state combined bending-gyratory oscillation. It is performed analytical solution of natural frequencies relative lateral oscillation and analyzed the influence of the rotation shaft to the spectrum of natural frequencies of continuum segment, which forms the basis of a physical model of the shaft when calculating own and forced vibration shaft."
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:29