VOCHOZKA, Marek. Vyznačennja vyrobnyčych kryvych dlja budivel’noji galuzi v Čes’kij Respublici. Matematyčne modeljuvannja v ekonomici. Kijev: Nacional’na akademija nauk Ukrajiny Kijiv, Neuveden, č. 1, s. 1-16. ISSN 2409-8876. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vyznačennja vyrobnyčych kryvych dlja budivel’noji galuzi v Čes’kij Respublici
Název česky Stanovení produkčních křivek stavebního průmyslu v České republice
Autoři VOCHOZKA, Marek.
Vydání Matematyčne modeljuvannja v ekonomici, Kijev, Nacional’na akademija nauk Ukrajiny Kijiv, 2015, 2409-8876.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Ukrajina
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky výrobní faktory; produkční funkce; stavební průmysl; predikce
Klíčová slova anglicky production factors; production funtions; construction industry; prediction
Změnil Změnila: Věra Kostková, učo 6173. Změněno: 30. 5. 2016 12:56.
Anotace
The construction industry is the first to be affected by developments in the economy. It is the first to contract during a period of economic recession and the first to expand during a period of economic growth. This brings to mind whether it is possible to predict the development of the economy based on predictions for the construction industry. This is a fairly complex problem which can easily be divide into several sub-problems. First and foremost it is necessary to find the means that will allow us to predict the development of the construction industry. It is possible to apply a production function, when an independent variable (production factory) is known and we look for a dependent variable i.e. the volume of production. The production functions for the coming years - if we know the volume of production factors - may indicate the future development of the industry. The subject of this paper is to find an answer to the first of these partial problems. The purpose of this is to be able to predict the development of the economy based on the development of the construction industry and to find the means by which these predictions can be made specifically based on production functions for the construction industry in the Czech Republic.
Anotace česky
Stavební průmysl bývá jako první nepříznivě zasažen vývojem ekonomiky v období nastávající hospodářské recese a krize. Naopak jako první následně signalizuje konjunkturu. Nabízí se tak otázka, zda je možné predikovat vývoj ekonomiky na základě predikce vývoje stavebního průmyslu. Jedná se o poměrně složitý problém, který můžeme směle rozdělit do několika dílčích problémů. Jako první přichází na řadu nalezení nástroje, který nám umožní predikovat vývoj stavebního průmyslu. Lze aplikovat produkční funkce, kdy známe nezávislou proměnou (výrobní faktory) a hledáme závislou proměnnou, tedy objem produkce. Do dalších let nám tak produkční funkce při znalosti objemu výrobních faktorů mohou indikovat budoucí vývoj odvětví. Předmětem příspěvku je tak nalezení odpovědi na první z dílčích problémů v cestě za možností predikovat vývoj ekonomiky na základě vývoje stavebního průmyslu – nalezení nástroje pro predikci vývoje stavebního odvětví, konkrétně tedy produkčních funkcí stavebního průmyslu na příkladu ČR.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 13:33