HRUBÝ, Petr a Lenka KLEISNEROVÁ. Kritické otáčky hřídelů. In MMK 2014 : sborník příspěvků. 1. vyd. Hradec Králové: Magnanimitas. s. 3923-3931. ISBN 978-80-87952-07-8. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kritické otáčky hřídelů
Název anglicky Critical shaft speed
Autoři HRUBÝ, Petr a Lenka KLEISNEROVÁ.
Vydání 1. vyd. Hradec Králové, MMK 2014 : sborník příspěvků, od s. 3923-3931, 9 s. 2014.
Nakladatel Magnanimitas
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 20301 Mechanical engineering
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-87952-07-8
Klíčová slova česky kmitání; ohybové; krouživé
Klíčová slova anglicky vibration; bending; circular
Štítky KSTR4
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 9. 3. 2015 10:54.
Anotace
"V příspěvku je popsána problematika, která bude sloužit jako východisko při formulaci a řešení matematických modelů rotujících částí zubových čerpadel v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA TA04010579 Technologické agentury České republiky. Vedle určení příčin poruch čerpadel s využitím výpočtů prováděných na vysoce výkonných počítačích metodou MKP, kterým se zabývá část řešitelského týmu, je záměrem autora příspěvku vytvořit v rámci zmíněného úkolu modulární výpočtový systém, umožňující konstruktérovi řešit izolovaně problematiku jednotlivých druhů kmitání (torzní, krouživé, příčné), a rezonanční stavy čerpadla v systému obvodu s uvažováním vlivu frekvence cyklického zatížení na dimenzování na únavu, operativně, v běžném pracovním režimu konstruktéra, s podporou stolního počítače, či Notebooku."
Anotace anglicky
"The paper describes the problems that will serve as a basis for formulating and solving mathematical models of rotating parts of gear pumps under the programme to support applied research and experimental development ALFA TA04010579 Technology Agency of the Czech Republic. In addition to determining the causes of failures of pumps using calculations on high performance computers FEM, which deals with part of the research team, it is the intention of the authors contribution to create within the said task modular computing system, enabling the designer to solve the problems of isolation of each species oscillation (torsion, circular, cross), resonant states in a pump system with consideration of the effect of frequency cyclic loading on the dimensioning of fatigue, operationally, the normal operating mode the designer, with the support of a desktop computer or laptop."
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 13:31