GANGULY, Prabir. Education and Training for Students of Technical and Vocational Schools towards Sustainable Development. Online. In Udržitelný rozvoj a environmentální výchova ve vzdělávání : sborník příspěvků. 1. vyd. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s, 2013, s. 38-47. ISBN 978-80-87472-58-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Education and Training for Students of Technical and Vocational Schools towards Sustainable Development
Název česky Výchova a vzdělávání studentů na středních odborných školách k udržitelnému rozvoji
Autoři GANGULY, Prabir.
Vydání 1. vyd. České Budějovice, Udržitelný rozvoj a environmentální výchova ve vzdělávání : sborník příspěvků, od s. 38-47, 10 s. 2013.
Nakladatel Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-87472-58-3
Klíčová slova česky udržitelný rozvoj; vzdělávání k udržitelnému rozvoji; odborné vzdělávání; udržitelná škola
Klíčová slova anglicky sustainable development; education for sustainable development,;vocational training; sustainable school
Štítky EKL, KST6
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 22. 10. 2013 13:43.
Anotace česky
V úvodní části příspěvku je postupně stručně popsána cesta ke vzniku konceptu udržitelného rozvoje až do vyhlášení dekády pro vzdělávání k udržitelnému rozvoji. I když vzdělávání k udržitelnému rozvoji je aplikovatelné pro všechny typy škol, příspěvek je zaměřen na odborné střední školy, neboť produkují nejvíce absolventů pro trh práce, který nyní i v budoucích letech budou požadovat nové dovednosti, jakými jsou např. zelené dovednosti pro zelenou ekonomii a zelené zaměstnání za účelem udržitelné budoucnosti. Příspěvek ve shodě se zahraničními odborníky konstatuje, že efektivní vzdělávání k udržitelnému rozvoj vyžaduje primárně přátelské prostředí na školách. Na základě zahraničních literatur prezentuje sérii úkolů, které je nutno vykonat, pak popíše soubor aktivit (na základě zahraničních zdrojů), jejich úspěšné ukončení by mělo vést k vzniku udržitelnosti škol. Na konci příspěvku je uvedena charakteristiku udržitelné školy dle Národního rámce udržitelných škol ve Velké Británii.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 20:42