MARŠÍK, Martin. Evoljucija cen na moloko v Češskoj Respublike i ES. Menedžment: teorija i praktika. Iževsk: Institut ekonomiki i upravlenija, 3-4, s. 85-89, 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Evoljucija cen na moloko v Češskoj Respublike i ES.
Název česky Vývoj cen mléka v České republice a EU.
Název anglicky Milk price development in the Czech Republic and the EU
Autoři MARŠÍK, Martin.
Vydání Menedžment: teorija i praktika, Iževsk, Institut ekonomiki i upravlenija, 2012.
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky mléko; cenové trendy; Česká republika; Evropská unie
Klíčová slova anglicky milk; price trends; Czech Republic; European Union
Změnil Změnila: Jiřina Hřebečková, učo 8397. Změněno: 28. 6. 2013 15:52.
Anotace
Rynok moloka javljajetsja odnim iz krupnejšich rynkov sbyta sel’skochozjajstvennoj produkcii v Jevrope i mire. Razvitije cen na moloko v stranach Jevropejskogo sojuza možno razdelit’ na četyre etapa. Pervij etap ograničivajetsja 1977 - 1990 godami. Etot period charakterizujetsja postepennym uveličenijem srednej ceny. Vtoroj etap ochvatyvajet period s 1991g. po 2003g. V tečenije etogo perioda nel’zja opredelit’ kakije-libo tendencii, veduščije k uveličeniju ili sniženiju cen. Tretij etap (2003-2007gg.)svjazan s processom prisojedinenija novych stran-členov ES. Četvertyj etap charakterizujetsja vysokoj vareabel’nost’ju cenovogo urovnja i chaotičeskim razvitijem, otličajuščimsja otsutstvijem reguljarnych cikličeskich tendencij.
Anotace česky
Trh s mlékem je jedním z největších komoditních trhů se zemědělskými produkty v Evropě a na celém světě. Vývoj cen mléka v zemích EU lze rozdělit do čtyř etap. V první fázi, která je definována v letech 1977-1990 - toto období je charakterizováno postupným zvyšováním průměrné ceny mléka. Druhá fáze zahrnuje období 1991-2003. V tomto období nemůžeme identifikovat případné rostoucí nebo klesající trend ve vývoji cen. Třetí období (2003-2007) je spojeno s přistoupením nových členských států. V zemích Evropské unie došlo k dosažení rovnovážné ceny. Čtvrtá etapa se vyznačuje vysokou variabilitou cenové hladiny a chaotické vývojem cen bez pravidelných cyklických trendů.
Anotace anglicky
The milk market is one of the biggest commodity markets in agricultural products in Europe and around the world. Development of milk prices in EU countries can be divided into four stages. In the first phase, which is defined in the years 1977-1990, a gradual increase in the average price of milk. The second phase covers the period 1991-2003. In this period, the price of milk is constant. The third period (2003-2007) is associated with the accession of new Member States. The fourth stage is associated with a high variability in milk prices.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 07:54