KUČERKA, Daniel a Monika KUČERKOVÁ. Analýza vzdelávania pedagogických pracovníkov na základných a stredných školách v Slovenskej republike. In Almanach příspěvků konference Moc moudrosti a moudrost moci, konané 15. 11. 2012 v Českých Budějovicích. 1. vyd. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2012, s. 119-129. ISBN 978-80-7468-055-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza vzdelávania pedagogických pracovníkov na základných a stredných školách v Slovenskej republike
Název anglicky The analysis of education of pedagogical workers at primary and secondary schools in The Slovak republic
Autoři KUČERKA, Daniel a Monika KUČERKOVÁ.
Vydání 1. vyd. České Budějovice, Almanach příspěvků konference Moc moudrosti a moudrost moci, konané 15. 11. 2012 v Českých Budějovicích. od s. 119-129, 11 s. 2012.
Nakladatel Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-7468-055-7
Klíčová slova česky pedagogický pracovník; vzdelávanie; didaktika; informačno-komunikačné technológie; prieskum
Klíčová slova anglicky pedagogical worker; education; didactics; informational-communicational technologies; research
Štítky DPS
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 5. 4. 2013 10:52.
Anotace
Cieľom príspevku je uviesť čitateľa do problematiky vzdelávania a vzdelávania pedagogických pracovníkov (učiteľov) na základných a stredných školách v Slovenskej republike v zmysle zákona 317/2009 Z.z. v znení neskorších zákonov a predpisov. Zároveň sme sa snažili naznačiť spojitosť medzi vzdelávaním a ďalším vzdelávaním pedagogických pracovníkov (vzdelávanie dospelých) a potrebou využívania materiálnych a nemateriálnych vyučovacích prostriedkov. Príspevok taktiež informuje o výsledkoch dotazníkového prieskumu u učiteľov na základných a stredných školách. Prieskum bol realizovaný u 120 respondentov na dvoch základných školách, dvoch stredných školách a jednom osemročnom gymnáziu v Trnave a na jednej strednej škole v Senci a Hlohovci. Prieskum ukázal, že pedagogický pracovníci sú viac nespokojní ako spokojní so súčasným systémom vzdelávania a podľa ich názoru je potrebné urobiť hlavne kvalitatívnu zmenu v systéme vzdelávania a zachovať rovnosť medzi pedagogickými pracovníkmi pri vysielaní na jednotlivé školenia ukončené zápočtom kreditov. Respondenti poukazujú na kvalitu vzdelávania jednotlivých detašovaných pracovísk MPC, rozdielnosť množstva ponuky jednotlivých regiónov pre všeobecnovzdelávacie predmety, informovanosť a absenciu školení pre učiteľov technických profesijných predmetov.
Anotace anglicky
The aim of the contribution is to present to a reader the issue of education and education of pedagogical workers ( teachers) at primary and secondary schools in The Slovak republic under tha Act 317/2009 Z.z. as in the later laws and rules. Concurrently we tried to indicate the links between the education and the next education of pedagogical workers (education of adults) and the need of using material and immaterial aids. The contribution also informs about the results of questionnaire research of teachers at primary and secondary schools. The research was conducted with 120 respondents at two primary schools, two secondary schools and one 8-year gymnasium in Trnava and one secondary school in Senec and Hlohovec. The research showed that the pedagogical workers are more discontented than satisfied with the current system of education and in their opinion it is necessary to do mainly quantitative change in the system of education and maintain equality among pedagogical workers while delegating them to individual trainings which finish with credits. Respondents mention the quality of education of the individual detached workplaces MPC, differences in amount of offers of the individual regions for the general education subjects, awareness and absence of trainings for teachers of technical vocational subjects.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 16:24