MAJEROVÁ, Petra. Vina i jeje komponenty glazami prigovorënnych k tjuremnomu zaključeniju. In Katedrový sborník 1/2012 – Odborný seminář katedry ekonomiky a managementu. České Budějovice: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2012, s. 40-53. ISBN 978-80-7468-049-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vina i jeje komponenty glazami prigovorënnych k tjuremnomu zaključeniju
Název česky Vnímání viny a jejích komponent očima odsouzených k výkonu trestu odnětí svobody
Název anglicky Guilt perception by the offenders
Autoři MAJEROVÁ, Petra.
Vydání České Budějovice, Katedrový sborník 1/2012 – Odborný seminář katedry ekonomiky a managementu, od s. 40-53, 14 s. 2012.
Nakladatel Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-7468-049-6
Klíčová slova česky vina; odpovědnost; lítost; výčitky svědomí; napětí; odčinění; odsouzení; sémantický diferenciál
Klíčová slova anglicky guilt; responsibility; regret; remorse; tension; atonement; offenders; semantic differential
Štítky KEM8, PSS
Změnil Změnila: Věra Kostková, učo 6173. Změněno: 17. 1. 2013 11:09.
Anotace
Dannaja stat’ja posvjaščena otnošeniju prigovorënnych k tjuremnomu zaključeniju k svojej sobstvennoj vine za ugolovnoje prestuplenije. Vina - eto tol’ko otdel’noje oščuščenije, no i smes’ čuvstv, a takže svjazannych s nimi javlenij, takich kak, naprimer, čuvstvo otvetstvennosti i iskuplenija. Cel’ju etoj stat’i javljajetsja predstavlenije osnovnych predstavlenij o vosprijatii osuždënnym ne tol’ko viny v kačestve osnovnogo ponjatija, no i vosprijatije viny v sravnenii s drugimi soprjažënnymi komponentami, takimi kak naprjaženije, ugryzenija sovesti, sožalenije, sboj. V issledovanii učastvovalo 20 osuždënnych iz tjurem s naiboleje ščadjaščim režimom v Češskoj Respublike. V rezul’tate bylo enteresno otmetit’, čto osuždënnyje vosprinimajut vinu kak čto-to plochoje, opasnoje i neprijatnoje. Bliže vsego k ponjatiju viny vosprinimajutsja sboj i ugrizenija sovesti, i naoborot daleje vsego - iskuplenije. Blizki takže ponjatija sožalenije i naprjaženije. Pozicija prigovorënnych v otnošenii različnych ponjatij otličalas’, glavnym obrazom, v ramkach ocenočnogo faktora, konkretneje po škale: chorošoj - plochoj. U ponjatija <> naibol’šije protivorečija možno nabljudat’ pri vyraženii podchoda k pol’ze takogo javlenija. Razroznennyje točki zrenija osuždënnych možno nabljudat’ i v ocenke iskuplenija po vsem trëm škalam ocenočnogo faktora.
Anotace česky
Tento článek se zabývá vnímáním viny za spáchaný trestný čin odsouzenými k výkonu trestu odnětí svobody. Vina je zde zkoumána z roviny psychologické, nikoli právní. Vina není jen izolovaný pocit, nýbrž směs přidružených emocí a souvisejících jevů, jakými jsou na příklad pocit odpovědnosti či odčinění. Účelem tohoto článku je přinést základní poznatky z výzkumu o vnímání pocitu viny odsouzenými jako celistvé sociální emoce, ale také vnímání viny v kontextu ostatních komponent, jakými jsou napětí, výčitky svědomí, lítost, selhání. Výzkumný vzorek tvořilo 20 odsouzených odpykávajících si trest v nejlehčích typech věznic v České republice. Zajímavým poznatkem je zjištění, že vina jako emoce je vnímána odsouzenými jako špatná, nebezpečná a nepříjemná. Nejblíže pojmu „vina“ v sémantickém prostoru jsou pojmy „selhání“ a „výčitky svědomí“, a nejvzdálenější se jeví v porovnání s ostatními komponentami pojem „odčinění“. Podobně jsou vnímány také pojmy „lítost“ a „napětí“. Vnímání posuzovaných pojmů se u odsouzených lišilo nejvíce na škálách, které sytily hodnotící faktor, přesněji a nejvýznamněji na škále dobrý - špatný. Poměrně významný rozdíl je možno také pozorovat na škálách užitečný - neužitečný. Nesoulad ve vnímání pojmů odsouzenými je možné pozorovat na všech třech škálách hodnotícího faktoru.
Anotace anglicky
This article deals with the perception of guilt by offenders. Guilt is examined from the level of psychological, not legal. Guilt is not just an isolated feeling, but a mixture of several emotions and related phenomena, such as, for example, sense of responsibility and atonement. The purpose of this article is to bring basic research findings on the perception of guilt by offenders as an isolated social emotion, but also the perception of guilt in the context of other components, such as tension, remorse, regret, failure. The research sample consisted of 20 offenders being in the lightest types of prisons in the Czech Republic. An interesting observation is the finding that guilt as an emotion is perceived by offenders as bad, dangerous and unpleasant. Closest to the concept of "guilt" in the semantic space, is the terms "failure" and "remorse", and appears to be the most distant in comparison with other components of the concept of "atonement." Similarly, also perceived concepts of "regret" and "tension". The perception of the concepts by offenders differed most on scales that feed the evaluation factor, specifically and most important on the scale of good - bad. Significant difference can also be observed on scales useful - useless. The discrepancy in the perception of concepts by offenders can be seen on all three scales of evaluation factor.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 11:40