PEČMAN, Jan. Aplikace psychofyzických zákonů k šetření veřejné účasti v procesním řízení územního plánování. In Perspektivy území: udržitelné vazby , střety a rozvoj : Sborník příspěvků. Praha: ČVUT v Praze, Fakulta stavební, 2012, s. 188-189, 12 s. ISBN 978-80-01-05124-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aplikace psychofyzických zákonů k šetření veřejné účasti v procesním řízení územního plánování
Název anglicky Application of psychophysical laws for maesuring of public participation in the urban und landscape planning
Autoři PEČMAN, Jan.
Vydání Praha, Perspektivy území: udržitelné vazby , střety a rozvoj : Sborník příspěvků, od s. 188-189, 12 s. 2012.
Nakladatel ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50700 5.7 Social and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-80-01-05124-5
Klíčová slova česky územní plánování; občanská společnost; psychofyzyka
Klíčová slova anglicky landscape planning; public society; psychphysics
Štítky KST8, UUP
Změnil Změnil: Mgr. Václav Karas, učo 10752. Změněno: 19. 11. 2012 14:45.
Anotace
Cílem článku je představit možné vysvětlení problematiky interakce účastníků procesního řízení oblasti územního plánování. Závažnost řešených problémů i změn využívání území je jednotlivými sektory vnímána často rozdílně. Autor článku si pokládá různé otázky, například, zda zmíněná interakce funguje. Při zkoumání v modelovém území, městě České Budějovice, byly objeveny znaky, související s psychologickým chováním člověka a popsané psychofyzickými zákony. K ověření v praxi použil jednoduché experimenty a pozorování v reálných situacích. Některé výsledky jsou uvedeny v tomto článku. Autor se domnívá, že psychofyzické zákony mohou napomoci i k vysvětlení problematiky vnímání urbánního i krajinného prostoru a na jejich základě je možno zefektivnit nejen proces územního plánování, ale také tvorbu a ochranu krajiny i životního prostředí.
Anotace anglicky
Aim of this article is to present a possible explanation of the issue of the interaction of the participants in urban planning. The severity of the problems and changes in land use across sectors is often perceived differently. Author asks various questions, if this interaction works. In the city České Budějovice he discovered signs, described de psychophysical laws. To verify the practical use simple experiments and observations in real situacions. Some results are presented in this article. Author believes that the psychophysical laws may also help to explain the problems to and the perception of the urban lanscape and on this basis it is possible to not only streamline the planning process, but also the creation and protection of the landscape and the environment.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 09:21