VOCHOZKA, Marek. Fixní technická efektivnost jako možnost motivace managementu státních organizací. In Aktuálne marketingové trendy v teórii a praxi. Žilina: Žilinská univerzita v Žiline, EDIS - vydavatelstvo ŽU. 6 s. ISBN 978-80-8070-964-8. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fixní technická efektivnost jako možnost motivace managementu státních organizací
Název česky Fixní technická efektivnost jako možnost motivace managementu státních organizací
Název anglicky Scale efficiency as a possibility how to motivate menegement of public authorities
Autoři VOCHOZKA, Marek (203 Česká republika, garant).
Vydání Žilina, Aktuálne marketingové trendy v teórii a praxi, 6 s. 2008.
Nakladatel Žilinská univerzita v Žiline, EDIS - vydavatelstvo ŽU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/08:00000103
ISBN 978-80-8070-964-8
Klíčová slova anglicky Scale efficiency; calculation; Data Envelopment Analysis
Změnil Změnila: Milada Komendová, učo 6169. Změněno: 24. 9. 2010 15:52.
Anotace
Příspěvek se zabývá specifickou formou podniku - správními úřady (dle zákona o rozpočtových pravidlech organizačními složkami státu, dříve rozpočtovými organizacemi). Jejich cílem je poskytování veřejných statků. Avšak správní úřady, potažmo organizační složky státu, nejsou motivovány, aby byly efektivní i přesto, že si většina občanů České republiky myslí, že by efektivní být měly. Proto se vede především o tom, jak jejich efektivnost změřit, nikoliv o tom, zda by měla být měřena. Tento text nabízí způsob měření specifické formy efektivnosti (vhodné pro správní úřady) - fixní technické efektivnosti. Představuje rovněž způsob jak metodu využít v manažerské praxi.
Anotace anglicky
This contribution concentrates on a specific form of companies - public authorities (the economical status is state budget organization). Their goals aim to public goods provision. However they are not motivated to be efficient even if the great majority of Czech citizens think that they should be. So the discussion is not about their being efficient but about their being efficient but about the way of calculating it. This article offers the way how to calculate a specific form of efficiency (suitable for public authority) - scale efficiency. It introduces also possibility to use the method to motivate public autorities' managers.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:17