D
2019
A Study of Perceived Air Quality and Odours
KRAUS, Michal a Ingrid JUHÁSOVÁ ŠENITKOVÁ
Základní údaje
Originální název
A Study of Perceived Air Quality and Odours
Název česky
Studie vnímané kvality vzduchu a odéry
Vydání
1. vyd. Spojené království, IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Volume 471, Issue 9 (World Multidisciplinary Civil Engineering-Architecture-Urban Planning Symposium 2018), od s. nestránkováno, 5 s. 2019
Nakladatel
Institute of Physics Publishing
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
20101 Civil engineering
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Kód RIV
RIV/75081431:_____/19:00001412
Organizační jednotka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky
Kvalita vzduchu; odéry; větrání; těkavé organické látky; vnímaná kvalita vzdchu
Klíčová slova anglicky
Air quality; odors; ventialtion; volatile organic compounds; perceived air quality
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
V originále
Indoor air quality affects comfort, health and performance of buildings occupants. Chemical assessments and sensory assessments of indoor air quality contribute comprehensive knowledge on the state of the indoor environment. Fresh air without harmful pollutants is a prerequisite for a quality internal environment. This aim of the contribution is to emphasize the importance of ventilation intensity on the quality of the indoor environment. Chemical and sensory assessments of indoor air quality were done in the standard university classroom before and after the lesson. The impact of ventilation intensity on perceived air quality was studied. The experiment was performed for three levels of air exchange rate (0.50, 0.75 and 1.00 h -1). Chemical evaluation involves monitoring the indoor air temperature, relative humidity, CO2 and Total Volatile Organic Compounds (TVOC) concentrations. Sensory quality assessment is based on air acceptability, odour intensity and percentage of dissatisfied. Air acceptability raised and odour intensity decreased when ventilation intensity was increased. Perceived Air Quality (PAQ) is an important factor in assessing the indoor environment.
Česky
Kvalita vnitřního vzduchu ovlivňuje pohodlí, zdraví a výkonnost uživatelů budov. Chemická a senzorická hodnocení kvality vnitřního ovzduší přispívají ke komplexním znalostem vnitřního prostředí. Předpokladem kvalitního vnitřního prostředí je čerstvý vzduch bez škodlivých znečišťujících látek. Cílem tohoto příspěvku je zdůraznit důležitost intenzity větrání na kvalitu vnitřního prostředí. Chemická a senzorická hodnocení kvality vnitřního ovzduší byla prováděna ve standardní univerzitní třídě před a po lekci. Byl studován vliv na intenzitu větrání na vnímanou kvalitu vzduchu. Experiment byl prováděn pro tři úrovně výměny vzduchu (0,50, 0,75 a 1,00 1/h). Chemické hodnocení zahrnuje monitorování koncentrací vnitřního vzduchu, relativní vlhkosti, koncentrace CO2 a celkových těkavých organických sloučenin (TVOC). Posouzení senzorické kvality na základě přijatelnosti vzduchu, intenzity zápachu a procenta nespokojenosti. Přijatelnost vzduchu se zvyšuje, a naopak intenzita odéru se snižuje při zvyšování intenzity větrání. Kvalita vnímaného vzduchu (PAQ) je důležitým faktorem při posuzování vnitřního prostředí.
Zobrazeno: 18. 11. 2024 02:24