D 2019

A Study of Perceived Air Quality and Odours

KRAUS, Michal a Ingrid JUHÁSOVÁ ŠENITKOVÁ

Základní údaje

Originální název

A Study of Perceived Air Quality and Odours

Název česky

Studie vnímané kvality vzduchu a odéry

Autoři

KRAUS, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Ingrid JUHÁSOVÁ ŠENITKOVÁ (703 Slovensko, domácí)

Vydání

1. vyd. Spojené království, IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Volume 471, Issue 9 (World Multidisciplinary Civil Engineering-Architecture-Urban Planning Symposium 2018), od s. nestránkováno, 5 s. 2019

Nakladatel

Institute of Physics Publishing

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

20101 Civil engineering

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Open Acess

Kód RIV

RIV/75081431:_____/19:00001412

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

ISSN

DOI

http://dx.doi.org/10.1088/1757-899X/471/9/092004

Klíčová slova česky

Kvalita vzduchu; odéry; větrání; těkavé organické látky; vnímaná kvalita vzdchu

Klíčová slova anglicky

Air quality; odors; ventialtion; volatile organic compounds; perceived air quality

Štítky

BDP, RIV18, SCOPUS

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 15. 3. 2019 08:07, Mgr. Eva Hynešová

Anotace

ORIG CZ

V originále

Indoor air quality affects comfort, health and performance of buildings occupants. Chemical assessments and sensory assessments of indoor air quality contribute comprehensive knowledge on the state of the indoor environment. Fresh air without harmful pollutants is a prerequisite for a quality internal environment. This aim of the contribution is to emphasize the importance of ventilation intensity on the quality of the indoor environment. Chemical and sensory assessments of indoor air quality were done in the standard university classroom before and after the lesson. The impact of ventilation intensity on perceived air quality was studied. The experiment was performed for three levels of air exchange rate (0.50, 0.75 and 1.00 h -1). Chemical evaluation involves monitoring the indoor air temperature, relative humidity, CO2 and Total Volatile Organic Compounds (TVOC) concentrations. Sensory quality assessment is based on air acceptability, odour intensity and percentage of dissatisfied. Air acceptability raised and odour intensity decreased when ventilation intensity was increased. Perceived Air Quality (PAQ) is an important factor in assessing the indoor environment.

Česky

Kvalita vnitřního vzduchu ovlivňuje pohodlí, zdraví a výkonnost uživatelů budov. Chemická a senzorická hodnocení kvality vnitřního ovzduší přispívají ke komplexním znalostem vnitřního prostředí. Předpokladem kvalitního vnitřního prostředí je čerstvý vzduch bez škodlivých znečišťujících látek. Cílem tohoto příspěvku je zdůraznit důležitost intenzity větrání na kvalitu vnitřního prostředí. Chemická a senzorická hodnocení kvality vnitřního ovzduší byla prováděna ve standardní univerzitní třídě před a po lekci. Byl studován vliv na intenzitu větrání na vnímanou kvalitu vzduchu. Experiment byl prováděn pro tři úrovně výměny vzduchu (0,50, 0,75 a 1,00 1/h). Chemické hodnocení zahrnuje monitorování koncentrací vnitřního vzduchu, relativní vlhkosti, koncentrace CO2 a celkových těkavých organických sloučenin (TVOC). Posouzení senzorické kvality na základě přijatelnosti vzduchu, intenzity zápachu a procenta nespokojenosti. Přijatelnost vzduchu se zvyšuje, a naopak intenzita odéru se snižuje při zvyšování intenzity větrání. Kvalita vnímaného vzduchu (PAQ) je důležitým faktorem při posuzování vnitřního prostředí.
Zobrazeno: 2. 11. 2024 02:28