DOLEŽALOVÁ, Hana, Kamil PÍCHA, Josef NAVRÁTIL, Mihaela VESELÁ and Roman ŠVEC. Perception of Quality in Decision Making regarding Purchase of Organic Food. Calitatea. Bucuresti, Romania: SRAC - Societatea Romana Pentru Asigurarea Calitatii, vol. 17, No 153, p. 86-91. ISSN 1582-2559. 2016.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Perception of Quality in Decision Making regarding Purchase of Organic Food
Name in Czech Vnímání kvality při rozhodování ohledně nákupu biopotravin
Authors DOLEŽALOVÁ, Hana (203 Czech Republic), Kamil PÍCHA (203 Czech Republic), Josef NAVRÁTIL (203 Czech Republic), Mihaela VESELÁ (203 Czech Republic) and Roman ŠVEC (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Calitatea, Bucuresti, Romania, SRAC - Societatea Romana Pentru Asigurarea Calitatii, 2016, 1582-2559.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50600 5.6 Political science
Country of publisher Romania
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/75081431:_____/16:00000948
Organization unit Institute of Technology and Business in České Budějovice
Keywords (in Czech) Vnímání; kvalita; rozhodování; nákup biopotravin
Keywords in English Perception; Quality; Decision Making; purchase of Organic Food
Tags KCRM2, RIV16, SCOPUS
Changed by Changed by: Hana Dlouhá, učo 19800. Changed: 27/2/2017 09:45.
Abstract
Aim of the paper is to assess the perception of various aspects of food quality among consumers who purchase or do not purchase organic food. Purchasers at general food stores, specialty stores and farmer markets were surveyed by means of a questionnaire survey. Factors of food purchase decision-making and the importance of quality with regard to purchasing were analyzed. Consumers purchasing conventional food, unlike consumers purchasing organic food do not state that availability is the main criterion of purchase. Consumers purchasing significantly more often state that they place quality as the main criterion before price. They also consider freshness to be an important attribute of quality and pay less attention to the appearance of purchased organic food.
Abstract (in Czech)
Cílem příspěvku je zhodnotit vnímání různých aspektů kvality potravin mezi spotřebiteli, kteří nakupují nebo nenakupují biopotraviny. Preference možností nákupu byly zjišťovány prostřednictvím dotazníkového šetření. Byly analyzovány faktory nákupu potravin, rozhodování a důležitosti kvality v souvislosti s nákupem. Spotřebitelé nakupující konvenční potraviny, na rozdíl od spotřebitelů nakupujících biopotraviny neuvádějí, že dostupnost je hlavním kritériem nákupu. Spotřebitelé nakupující významně častěji uvádějí, že kladou kvalitu jako hlavní kritérium před cenou. Rovněž se domnívají, svěžest je důležitým atributem kvality.
PrintDisplayed: 19/4/2024 13:04