HOP Hotelový provoz

Institute of Technology and Business in České Budějovice
summer 2015
Extent and Intensity
0/2. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Roman Švec, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Roman Švec, Ph.D.
Department of Marketing and Tourism – Faculty of Corporate Strategy – Rector – Institute of Technology and Business in České Budějovice
Supplier department: Department of Marketing and Tourism – Faculty of Corporate Strategy – Rector – Institute of Technology and Business in České Budějovice
Timetable of Seminar Groups
HOP/S01: Thu 14:50–16:20 A7, R. Švec
HOP/S02: Thu 16:30–18:00 A7, R. Švec
Prerequisites (in Czech)
FORMA(P)
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
The capacity limit for the course is 90 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/90, only registered: 0/90
Course objectives supported by learning outcomes (in Czech)
Cílem předmětu je získání odborných znalostí a praktických dovedností v oblasti provozu a řízení hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Studentům budou objasněny role jednotlivých úseků hotelové provozu, popsáno jejich materiální a technické zabezpečení a vysvětleny základní postupy práce zaměstnanců těchto úseků. Dále kurz poskytne základní znalosti z oblasti potravinářství, kuchyňské technologie, přípravy a realizace společenských akcí v ubytovacích zařízeních.
Po absolvování předmětu student:
• bude znát základní pravidla provozu hotelů a dalších ubytovacích zařízení
• bude schopen popsat provozní úseky hotelu a jejich provozní zázemí
• bude mít přehled o pracovních náplních jednotlivých pozic provozních zaměstnanců
• dokáže analyzovat jednotlivé provozní procesy popř. tyto procesy inovovat
• bude mít přehled o základních technologických úpravách potravin
• bude mít základní znalosti v oblasti potravinářské výroby
Syllabus (in Czech)
  • 1. Řízení a organizace ubytovacích zařízení
  • 2. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení - recepce
  • 3. Ubytovací úsek ubytovacích zařízení – hotelová hala a housekkeping
  • 4. Stravovací úsek hotelového provozu - výrobní část
  • 5. Stravovací úsek hotelového provozu - pracovní nástroje a zařízení výrobní části
  • 6. Stravovací úsek hotelového provozu - odbytová část
  • 7. Stravovací úsek hotelového provozu - potraviny a nápoje v gastronomii
  • 8. Technický úsek hotelového provozu
  • 9. Technický úsek hotelového provozu
  • 10. Ekonomický a obchodní úsek hotelového provozu
  • 11. Marketing a prodej v hotelovém provozu
  • 12. Personální úsek hotelového provozu
  • 13. Green management v hotelovém provozu
Literature
    required literature
  • Jakubíková, D. 2009. Marketing v cestovním ruchu. 1. vyd. Praha : Grada, 288 s. ISBN 978-80-247-3247-3.
    recommended literature
  • Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR 2013 – 2015
  • ČSN 18 513 Služby cestovního ruchu - Hotely a ostatní kategorie turistického ubytování – Terminologie.
  • ČSN 76 1110 Služby cestovního ruchu - Klasifikace ubytovacích zařízení - Kategorie hotel, hotel garni, penzion a motel.
  • JHA, S.M. Hotel Marketing. New Delhi: Himalaya Publishing House, 2010, 333 pp. ISBN 978-93-5024-348-0. info
  • HESKOVÁ, M and KOL. Cestovní ruch pro vyšší odborné a vysoké školy. Praha: Fortuna, 2006, 223 pp. ISBN 80-7168-948-3. info
Forms of Teaching
Seminar
Teaching Methods
Group Teaching - Cooperation
Project Teaching
Brainstorming
Critical Thinking
Teaching Supported by Multimedia Technologies
Student Workload
ActivitiesNumber of Hours of Study Workload
Daily StudyCombined Study
Active work on assignments in seminars10 
Team project preparation16 
Attendance on Seminars/Exercises/Tutorial/Excursion26 
Total:520
Assessment Methods and Assesment Rate
Project – semestral 70 %
Active work on assignments in seminars 30 %
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms winter 2015, winter 2016, summer 2018, summer 2019, summer 2021.
  • Enrolment Statistics (summer 2015, recent)
  • Permalink: https://is.vstecb.cz/course/vste/summer2015/HOP