J 2009

Vlhkost a plísně v bytových prostorách

KREJSOVÁ, Jana

Basic information

Original name

Vlhkost a plísně v bytových prostorách

Name (in English)

Moisture and fungi in the residential premise

Authors

KREJSOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

Littera Scripta, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2009, 1802-503X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

20101 Civil engineering

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/75081431:_____/09:00000185

Keywords in English

fungi - health - moisture

Tags

Změněno: 19/4/2010 08:47, Mgr. Lenka Bejlková

Abstract

V originále

Dostatečná vlhkost prostředí je důležitým faktorem pro růst mikromycet, relativní vlhkost nad 65 % je podstatná. V suchém prostředí přežívají houby v místech, kde jsou zbytky vlhkosti často delší dobu: listy, hlína, kondenzace vodních par na oknech, v rozích místností a pod.Ačkoliv mikromycety vyžadují vysokou vzdušnou vlhkost, pro uvolňování spor do ovzduší potřebují v určitém vývojovém stadiu suché počasí s prouděním vzduchu. Mikromycety ničí také potraviny, zásoby krmiv a produkce mykotoxinů je nejen dále znehodnocuje, ale přímo ohrožuje zdraví lidí i zvířat. Působení na člověka je velmi časté a většinou přímo úměrné koncentraci plísní, jejich produktů a velikosti spor v ovzduší. Pro zdraví člověka je velkým rizikem, když dlouhou dobu pobývá v místnostech zamořených plísněmi.

In English

Environment sufficient moisture is important factor for growing up microfungi, significant is relative moisture over 65 %. In dry area mushrooms are survived in location where remnants of moisture are often survived for longer time: leaves, clay, and condensation of water steam on windows and in the corner of rooms. Though microfungi need a high airiness of moisture to release spores into air, the microfungi need in certain development stage dry weather with flowing air. The microfungi also destroy foodstuffs, reserves of feeds and production of mycotoxin is not only depreciated them but endanger health of people and animals directly.Influence on human is very often and mostly directly proportional to concentration of fungi, theirs products and size of spores in the surrounding air. Target risk for human's health is to stay in rooms infested with fungi for long time.