Detailed Information on Publication Record
2009
Vlhkost a plísně v bytových prostorách
KREJSOVÁ, JanaBasic information
Original name
Vlhkost a plísně v bytových prostorách
Name (in English)
Moisture and fungi in the residential premise
Authors
KREJSOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
Littera Scripta, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2009, 1802-503X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
20101 Civil engineering
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/75081431:_____/09:00000185
Keywords in English
fungi - health - moisture
Tags
Změněno: 19/4/2010 08:47, Mgr. Lenka Bejlková
V originále
Dostatečná vlhkost prostředí je důležitým faktorem pro růst mikromycet, relativní vlhkost nad 65 % je podstatná. V suchém prostředí přežívají houby v místech, kde jsou zbytky vlhkosti často delší dobu: listy, hlína, kondenzace vodních par na oknech, v rozích místností a pod.Ačkoliv mikromycety vyžadují vysokou vzdušnou vlhkost, pro uvolňování spor do ovzduší potřebují v určitém vývojovém stadiu suché počasí s prouděním vzduchu. Mikromycety ničí také potraviny, zásoby krmiv a produkce mykotoxinů je nejen dále znehodnocuje, ale přímo ohrožuje zdraví lidí i zvířat. Působení na člověka je velmi časté a většinou přímo úměrné koncentraci plísní, jejich produktů a velikosti spor v ovzduší. Pro zdraví člověka je velkým rizikem, když dlouhou dobu pobývá v místnostech zamořených plísněmi.
In English
Environment sufficient moisture is important factor for growing up microfungi, significant is relative moisture over 65 %. In dry area mushrooms are survived in location where remnants of moisture are often survived for longer time: leaves, clay, and condensation of water steam on windows and in the corner of rooms. Though microfungi need a high airiness of moisture to release spores into air, the microfungi need in certain development stage dry weather with flowing air. The microfungi also destroy foodstuffs, reserves of feeds and production of mycotoxin is not only depreciated them but endanger health of people and animals directly.Influence on human is very often and mostly directly proportional to concentration of fungi, theirs products and size of spores in the surrounding air. Target risk for human's health is to stay in rooms infested with fungi for long time.