J 2009

Oceňování pracovních míst a hodnocení zaměstnanců

ŠVEJDOVÁ, Gabriela, Ladislav ŠOLC a Tsolmon JAMBAL

Základní údaje

Originální název

Oceňování pracovních míst a hodnocení zaměstnanců

Název anglicky

Evaluation of job positions and employee appraisal

Autoři

ŠVEJDOVÁ, Gabriela (203 Česká republika, garant), Ladislav ŠOLC (203 Česká republika) a Tsolmon JAMBAL (496 Mongolsko)

Vydání

Littera Scripta, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, 2009, 1802-503X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/75081431:_____/09:00000170

Klíčová slova česky

hodnocení zaměstnance; analýza pracovních míst; řízení lidských zdrojů; hmotné a nehmotné výhody; rozvoj personálního managementu; motivace a stimulace; formy hodnocení

Klíčová slova anglicky

employee appraisal; job possitions evaluation; human resource management; material and inmaterial benefits; personal management development; motivation and stimulation; form of evaluation

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 19. 4. 2010 09:44, Mgr. Lenka Bejlková

Anotace

V originále

Hodnocení zaměstnanců a adekvátní ocenění pracovních míst je klíčovou součástí personálního managementu pokud je aplikováno správně, pak má ve velké míře vliv na rozvoj celé firmy i samotného zaměstnance. Hodnocení se skládá ze dvou neméně významných složek, a to hmotnou a nehmotnou složkou. Ve většině případů je prvotnímu zájmu vystavena hlavně ona hmotná složka, ale velmi významné postavení, až, v optimálním případě, nedílnou část zde hraje i složka nehmotná. V oceňování pracovníka je třeba klást důraz, vedle finančních odměn a benefitů, také na možnost seberealizace jedince, vhodné a motivující prostředí, sociální jistota anebo také prestižní účast na některých rozhodovacích procesech. Veškeré výsledky hodnocení mohou vést ve zlepšení řízení lidské práce a stimulaci výkonnosti.