CAHA, Zdeněk, Renata SKÝPALOVÁ a Michal RUSCHAK. Analysis of Codes of Ethics in the Transport and Logistics Industry in the Czech Republic. In Rudolf Andoga, Ladislav Főző. 17th International Scientific Conference on New Trends in Aviation Development, NTAD 2022 - Proceedings. 17. vyd. Piscataway, New Jersey, USA: IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). s. 27-31. ISBN 979-8-3503-2036-7. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analysis of Codes of Ethics in the Transport and Logistics Industry in the Czech Republic
Název česky Analýza etických kodexů v dopravě a logistice v ČR
Autoři CAHA, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí), Renata SKÝPALOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Michal RUSCHAK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 17. vyd. Piscataway, New Jersey, USA, 17th International Scientific Conference on New Trends in Aviation Development, NTAD 2022 - Proceedings, od s. 27-31, 5 s. 2022.
Nakladatel IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/75081431:_____/22:00002492
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 979-8-3503-2036-7
Klíčová slova česky etický kodex; Česká republika; logistika; doprava
Klíčová slova anglicky code of ethics; Czech Republic; logistics; transport
Štítky RIV22, RLZ_RLZ, SCOPUS
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Barbora Kroupová, učo 25655. Změněno: 10. 3. 2023 10:43.
Anotace
The demands being placed by stakeholders on businesses with regards to ethical behaviour and conduct have been growing on a long-Term basis. Within this context, a code of ethics is considered the most important tool of ethical management in companies. This applies to an even greater extent within the field of transport and logistics due to the nature of the business. This contribution therefore sets out to analyse codes of ethics in companies operating in the transport and logistics industry in the Czech Republic. Two research questions were formulated in compliance with the goal. The first sought to determine the quality of the codes of ethics of companies operating within the industry. The second sought to determine to what extent the contents of those documents met preconditions for efficacy. A qualitative comparative analysis of 21 codes of ethics was used to obtain the answers to the formulated research questions. The results of the analysis showed that significant differences exist between the examined documents in relation to their quality and contents. In terms of the provisions that form the preconditions for the efficacy of these documents, it was found that significant improvements were required in a substantial number and parts of the examined documents.
Anotace česky
Požadavky zainteresovaných stran na podniky s ohledem na etické chování a jednání dlouhodobě rostou. V této souvislosti je etický kodex považován za nejdůležitější nástroj etického řízení ve firmách. V oblasti dopravy a logistiky to platí vzhledem k charakteru podnikání ještě ve větší míře. Tento příspěvek si proto klade za cíl analyzovat etické kodexy ve společnostech působících v odvětví dopravy a logistiky v České republice. V souladu s cílem byly formulovány dvě výzkumné otázky. První se snažila určit kvalitu etických kodexů společností působících v oboru. Druhý se snažil zjistit, do jaké míry obsah těchto dokumentů splňuje předpoklady účinnosti. K získání odpovědí na formulované výzkumné otázky byla použita kvalitativní srovnávací analýza 21 etických kodexů. Výsledky analýzy ukázaly, že mezi zkoumanými dokumenty existují významné rozdíly ve vztahu k jejich kvalitě a obsahu. Z hlediska ustanovení, která tvoří předpoklady účinnosti těchto dokumentů, bylo zjištěno, že u podstatného počtu a částí zkoumaných dokumentů je zapotřebí výrazná zlepšení.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 09:10