2020
Shock Waves for Enhancing Extraction Yield
MAROUŠEK, Josef, Petr BARTOŠ, Anna MAROUŠKOVÁ, Vojtěch STEHEL, Otakar STRUNECKÝ et. al.Základní údaje
Originální název
Shock Waves for Enhancing Extraction Yield
Autoři
MAROUŠEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BARTOŠ, Anna MAROUŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Vojtěch STEHEL (203 Česká republika, domácí) a Otakar STRUNECKÝ (703 Slovensko, domácí)
Vydání
vol. 3. neuveden, Innovative Food Processing Technologies: A Comprehensive Review, od s. 439-443, 5 s. 2020
Nakladatel
Elsevier
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
40401 Agricultural biotechnology and food biotechnology
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Odkazy
Kód RIV
RIV/75081431:_____/20:00002089
Organizační jednotka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN
978-0-12-815781-7
Klíčová slova anglicky
shock waves; vegetable oil; oil extraction; biorefining
Změněno: 24. 6. 2021 12:34, Mgr. Nikola Petříková
Anotace
V originále
"GeneralIntroduction In the context of this chapter, shockwave refers to a pressure wave that spreads through aliquid environment and acts destructively on its surroundings, while shockwave treatment is theresulting emerging method of deep intracellular disintegration that has been thesubject of intensified research since 2010(Vochozka and Maroušková, 2017). The technology has not fully penetrated into the market yet, as thefirstsystemswerebasedontheuseofexplosivesandsufferedfromaplethoraoftechnologicaldrawbacks(Odaetal.,2008)thatdidnot meetindustrialrequirements(Bolumaretal.,2013).Nevertheless,TyersandBrown(TyersandBrown,2018)indicatethatshockwaves are about to become tomorrow's cutting-edge food processing technology that will help generate new, safe, and great-tasting foods while maintaining many of the natural characteristics that consumers expect. The latest prototypes operate on the principle of wire explosions (Iwasaetal.,2014a)andunderwatershortcircuits(Maroušeketal.,2015a)(notbeconfusedwiththephenomenonofpulsedelectricfield, alsoknownasirreversibleelectroporation;forthisseeGolbergetal.,2016,andKotniketal.,2015).Bothwireexplosionsandunderwater shortcircuitsarecurrentlystillindevelopment(Henzanetal.,2018);however,theyaregettingcloserandclosertocommercialapplication (Shimojimaetal.,2018)"