MAROUŠEK, Josef, Petr BARTOŠ, Anna MAROUŠKOVÁ, Vojtěch STEHEL a Otakar STRUNECKÝ. Shock Waves for Enhancing Extraction Yield. In Knoerzer, K., Muthukumarappan, K. (Eds.). Innovative Food Processing Technologies: A Comprehensive Review. vol. 3. neuveden: Elsevier. s. 439-443. ISBN 978-0-12-815781-7. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Shock Waves for Enhancing Extraction Yield
Autoři MAROUŠEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BARTOŠ, Anna MAROUŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Vojtěch STEHEL (203 Česká republika, domácí) a Otakar STRUNECKÝ (703 Slovensko, domácí).
Vydání vol. 3. neuveden, Innovative Food Processing Technologies: A Comprehensive Review, od s. 439-443, 5 s. 2020.
Nakladatel Elsevier
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 40401 Agricultural biotechnology and food biotechnology
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/75081431:_____/20:00002089
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ISBN 978-0-12-815781-7
Klíčová slova anglicky shock waves; vegetable oil; oil extraction; biorefining
Štítky PRI_a, RIV21
Změnil Změnila: Mgr. Nikola Petříková, učo 28324. Změněno: 24. 6. 2021 12:34.
Anotace
"GeneralIntroduction In the context of this chapter, shockwave refers to a pressure wave that spreads through aliquid environment and acts destructively on its surroundings, while shockwave treatment is theresulting emerging method of deep intracellular disintegration that has been thesubject of intensified research since 2010(Vochozka and Maroušková, 2017). The technology has not fully penetrated into the market yet, as thefirstsystemswerebasedontheuseofexplosivesandsufferedfromaplethoraoftechnologicaldrawbacks(Odaetal.,2008)thatdidnot meetindustrialrequirements(Bolumaretal.,2013).Nevertheless,TyersandBrown(TyersandBrown,2018)indicatethatshockwaves are about to become tomorrow's cutting-edge food processing technology that will help generate new, safe, and great-tasting foods while maintaining many of the natural characteristics that consumers expect. The latest prototypes operate on the principle of wire explosions (Iwasaetal.,2014a)andunderwatershortcircuits(Maroušeketal.,2015a)(notbeconfusedwiththephenomenonofpulsedelectricfield, alsoknownasirreversibleelectroporation;forthisseeGolbergetal.,2016,andKotniketal.,2015).Bothwireexplosionsandunderwater shortcircuitsarecurrentlystillindevelopment(Henzanetal.,2018);however,theyaregettingcloserandclosertocommercialapplication (Shimojimaetal.,2018)"
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 15:55