J 2020

Techno-economic assessment of potato waste management in developing economies

MAROUŠEK, Josef, Zuzana ROWLAND, Katarína VALÁŠKOVÁ a Pavol KRÁL

Základní údaje

Originální název

Techno-economic assessment of potato waste management in developing economies

Název česky

Techno-ekonomické hodnocení nakládání s bramborovým odpadem v rozvojových ekonomikách

Autoři

MAROUŠEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí), Zuzana ROWLAND (203 Česká republika, domácí), Katarína VALÁŠKOVÁ (703 Slovensko) a Pavol KRÁL (703 Slovensko)

Vydání

Clean Technologies and Environmental Policy, New York, USA, Springer, 2020, 1618-954X

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

URL

Kód RIV

RIV/75081431:_____/20:00001753

Organizační jednotka

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

DOI

http://dx.doi.org/10.1007/s10098-020-01835-w

UT WoS

000521027200001

Klíčová slova česky

správa biologického odpadu; technicko-ekonomické hodnocení; bioekonomie; brambory; udržitelnost

Klíčová slova anglicky

biowaste management; techno-economic assessment; bioeconomy; potato; sustainability

Štítky

FIP_1, RIV20, SCOPUS, WOS
Změněno: 4. 6. 2020 11:02, Kateřina Nygrýnová

Anotace

ORIG CZ

V originále

The warming climate results in higher losses in potato production, storage and processing, especially in developing countries. Feeding, anaerobic fermentation, combustion, composting and charring of potato peels with reject potatoes were analyzed on a pilot scale. It was revealed that feeding is the most promising alternative.

Česky

Teplé klima má za následek vyšší ztráty ve výrobě, skladování a zpracování brambor, zejména v rozvojových zemích. V pilotním měřítku bylo analyzováno krmení, anaerobní kvašení, spalování, kompostování a zuhelnatění bramborových slupek s odmítnutými brambory. Bylo zjištěno, že krmení je nejslibnější alternativou.
Zobrazeno: 9. 11. 2024 06:07