STEHEL, Vojtěch, Anna MAROUŠKOVÁ a Ladislav KOLÁŘ. Intracellular disintegration by shockwave pretreatment accelerates "dry fermentation". Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects. Anglie: Taylor & Francis, roč. 40, č. 6, s. 716-720. ISSN 1556-7230. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Intracellular disintegration by shockwave pretreatment accelerates "dry fermentation"
Název česky Intracelulární rozpad předcházející úpravou rázové vlně zrychluje "suchou fermentaci"
Autoři STEHEL, Vojtěch (203 Česká republika, garant, domácí), Anna MAROUŠKOVÁ (268 Gruzie, domácí) a Ladislav KOLÁŘ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects, Anglie, Taylor & Francis, 2018, 1556-7230.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 20801 Environmental biotechnology
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/75081431:_____/18:00001347
Organizační jednotka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klíčová slova česky Bioplyn; nakládání s bioodpady; suché kvašení; předběžné ošetření; ekonomické procesy
Klíčová slova anglicky Biogas; biowaste management; dry fermentation; pretreatment; process economics
Štítky CHS_n, RIV18, SCOPUS
Změnil Změnila: Mgr. Eva Hynešová, učo 23116. Změněno: 13. 12. 2018 09:52.
Anotace
Dry fermentation refers to the process of anaerobic digestion that does not take place in a mixable liquid environment but in stacks loaded into airtight chambers. Since it is difficult for anaerobic consortia to decompose biomass without operating fluid, the process of dry fermentation is time consuming and considered technically inefficient. However, the construction costs of such biogas plants are significantly lower in comparison to conventional continuous technologies. Shockwave pretreatment is a modern method of intracellular disintegration that occurs purely on the basis of physical forces. It was confirmed for the first time that shockwaves are capable of accelerating methanogenesis, even in technologies that do not utilise a process liquid. This finding opens up new opportunities with regards to the processing of feedstock such as solid biowaste.
Anotace česky
Suché fermentace se týká procesu anaerobního trávení, který se nekoná v mísitelném kapalném prostředí, nýbrž ve skladech naložených do vzduchotěsných komor. Vzhledem k tomu, že anaerobní konsorcia je obtížné rozkládat biomasu bez provozní tekutiny, proces suché fermentace je časově náročný a považován za technicky neúčinný. Náklady na výstavbu takových zařízení na bioplyn jsou však ve srovnání s konvenčními kontinuálními technologiemi výrazně nižší. Předběžná léčba Shockwave je moderní metoda intracelulárního rozpadu, která se objevuje čistě na základě fyzických sil. Bylo potvrzeno poprvé, že rázové vlny jsou schopny urychlit metanogenezi, dokonce i v technologiích, které nevyužívají technologickou kapalinu. Toto zjištění otevírá nové možnosti, pokud jde o zpracování surovin, jako je pevný biologický odpad.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 18:16